Na ČSSD podána žaloba, právník Němec odmítl čekat na volby

Praha/Mohelnice - Nespokojení sociální demokraté z Mohelnice a okolí dnes podali žalobu na podobu stranické kandidátky v Olomouckém kraji. ČTK to řekl právník a bývalý člen ČSSD Pavel Němec. Původně chtěli žalobu podat až po volbách. Báli se však, že na úterním zasedání stranického výboru v Šumperku bude mohelnická organizace ČSSD zrušena, uvedl Němec.

"Byla snaha, že žalobu podáme až po volbách. Ale vzhledem k tomu, že všichni členové z Mohelnice, kteří jsou pod žalobou podepsáni, dostali doporučeně pozvání na úterní výbor do Šumperku, podal jsem to dnes," řekl ČTK Němec. Žalobu podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

K právnímu kroku se mohelničtí členové ČSSD odhodlali i z toho důvodu, že krajské vedení strany nenapravilo údajná pochybení při sestavování kandidátní listiny pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny. "Pochybení ze strany krajské ČSSD v Olomouci konstatoval i samotný soud, když před časem projednával návrh na nařízení předběžného opatření, který byl však zamítnut," zdůvodnil Němec.

Předseda olomoucké krajské organizace ČSSD Jiří Zemánek je přesvědčen o tom, že u soudu právní zástupce a bývalý člen strany v jedné osobě uspět nemůže. "Předpokládám, že pan Němec si je naprosto vědom, že soud to už dvakrát zamítl. Kandidátka je sestavena podle všech regulí a demokratických principů a žádný soud nemůže rozhodnout jinak. Nechápu, proč to podává," řekl dnes ČTK Zemánek.

Uvedl, že není informován o tom, co hodlá okresní výbor v úterý s mohelnickými straníky řešit. Podle něj ale konat musí. "Pokud tito členové doporučené dopisy dostali, mohlo by to směřovat k diskusi, jaké důvody je vedly k porušení usnesení ústředního výboru," míní krajský šéf strany. Podle něj ve stanovách stojí, že veškeré problémy se mají řešit na stranické půdě, což se v tomto případě nestalo.

Komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov vidí za spory to, co je podle něj už dlouho zahnízděno téměř ve všech českých parlamentních stranách: "Je to důsledek toho, jak se u nás vykládá politika – jako místo, kam se chodí nahrabat, jako nejpřímější výtah k moci, vlivu a penězům. Dochází pak k tak absurdním věcem, jaké nyní pozorujeme v sociální demokracii. Stranu to v každém případě velmi poškodí." Situace ve straně podle Mitrofanova nahrává těm politickým silám, které si nepřály dominantní vítězství ČSSD ve volbách, konkrétně zmínil především Zemanovce.

Na konci srpna napadl kandidátku ČSSD též ostravský primátor Petr Kajnar. Podle něj je český politický systém založen na demokratické soutěži politických stran. "Pokud ovšem samotné dění v politických stranách není založeno na demokratických principech, pak do politické soutěže vstupují subjekty, které předkládají voličům kandidátky voluntaristicky (svévolně, bez diskuse) sestavené," sdělil primátor.

Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo potom upozorňuje na to, že žaloby stranu s ambicí vyhrát volby celorepublikově poškozují. "Krok primátora Kajnara je nepochopitelný a vypadá jako pokus o sabotáž," uvedl Šídlo. "Na druhou stranu, Kajnar je primátor třetího největšího města v zemi, navíc ve volebním obvodu, který je pro sociální demokraty úplně nejdůležitější jako Praha pro pravici. Pro vedení sociální demokracie není dobrá situace, pokud nemáte úspěšného primátora na kandidátce na severní Moravě."

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Pavel Němec

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy