Drtinová svým dopisem zaměstnala Radu ČT. Co se děje v České televizi nyní?

Praha – Ve středu probíhalo několikahodinové jednání Rady ČT. Rada jednala o dopise třiadvaceti novinářů, kteří si stěžovali na zásahy do vysílání ve prospěch některých politických stran a prezidenta Miloše Zemana.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák a ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal zcela odmítli tvrzení, že by byli novináři pod tlakem, aby bylo zpravodajství jednostranné.

Podle Dvořáka je dnes ČT kritizována bez hlubší analýzy a jen na základě emocí. Za ČT již požádal několik nezávislých osobností, aby se k problematice vyjádřili, jejich jména však nesdělil. Jména se dozví veřejnost až poté, co tuto spolupráci potvrdí. Řešení situace chce předložit Radě ČT 11. prosince.

„Cílem celé této akce není, abychom nad ní planě polemizovali, ale musíme najít finální řešení a to já vidím ve vrácení racionální diskuze zpět do ČT a do zpravodajství, aby podobné podněty v budoucnu nemusely spatřovat světlo světa," dodal Dvořák.

Psali jsme:
Pracovníci ČT24 si stěžují na pro-zemanovskou cenzuru ve zpravodajství 61 redaktorů ČT včetně Moravce napsalo Dvořákovi dopis. Co se děje?
 

K vystřídání autentických záběrů vrávorajícího prezidenta Miloše Zemana nad korunovačními klenoty za archivní vysvětloval Šámal etikou. Podle Šámala by vysílání záběrů nemocného člověka bylo v rozporu s etickým kodexem ČT. Následně byly původní záběry zakázány také v pořadu 168 hodin, k čemuž Šámal dodává: „zařadit do komické rubriky vrávorajícího prezidenta, když vysvětlení jeho stavu je nemoc, nepovažuji za etické."

Další kritika 23 novinářů se týkala vysílání tiskové konference prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga ze záznamu, přestože bylo možné ji vysílat v přímém přenosu. Podle Šámala je však běžné, že se vysílá ze záznamu. Šámal odmítl i kritiku, že by ČT neodvysílala zahraniční ohlasy na českou první přímou volbu prezidenta, které dle Šámala měla ČT odvysílat druhou lednovou neděli.

Na závěr Rada jednohlasně přijala krátké usnesení. Požádala generálního ředitele ČT Petra Dvořáka o prošetření a kompletní stanovisko k podnětu třiadvaceti novinářů.

Psali jsme:
Válka v ČT: Drtinová sjela Moravce. Sám si hlasitě stěžoval, ale teď obrátil
Moravec je zhnusen hádkami v ČT. Přemýšlí o odchodu  

V minulém týdnu byl odeslán Radě ČT dopis od 23 novinářů. Ti si stěžovali na prozemanovské zásahy do vysílání, které dokládali na několika příkladech. Většina novinářů se obávala o práci a tak za ně veřejně vystupovali Daniela Drtinová a Adam Komers. Novináři se před posláním dopisu obrátili na předsedu Rady ČT Milana Uhdeho, který o atmosféře strachu v ČT věděl již před několika lety.

Související

StarDance odhalila jména pěti mužských účastníků třinácté řady.

StarDance 2024 je kompletní. Tančit budou také herci Blažek a Hes

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Více souvisejících

Česká televize Daniela Drtinová

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy