Díky zpackanému puči v ČSSD ožívají "politické mrtvoly"

Praha - Nedávný otevřený boj o moc v sociální demokracii vyhnal z politického zapomnění několik politiků, které už dávno zavál čas. Ti se teď ze zapomnění ženou rovnou do ministerských křesel.

Jako třeba místopředseda strany a hejtman Milan Chovanec. Nejprve stál za Michalem Haškem, pak si ale spočítal, že vsadil na špatného koně a jako zázrakem přeskočil z vyjednávacího týmu Michala Haška do týmu předsedy Bohuslava Sobotky.

Spolu s ním se na světlo dere i milovník bowlingu a bojových umění Petr Hulinský, za éry Pavla Béma významný hráč polotiky v metropoli.

Hulinským coby ministrem bez portfeje, který by měl na starost sport, by si Bohuslav Sobotka mohl naklonit velkou část pražské odnože ČSSD - ta se totiž přikláněla k pučistovi Michalu Haškovi.

Za Sobotku se velmi výrazně postavil i neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier. O tom po výhře Miloše Zemana nebylo vůbec slyšet, teď ale jeho hvězda stoupá vzhůru nevídanou rychlostí.

"Je to přirozené, já jsem stínovým ministrem spravedlnosti, předpokládám, že každý člen stínové vlády je budoucím ministrem, pokud ten rezort dostane v těch jednáních sociální demokracie," těší se Dienstbier.

Původně měl resortu justice šéfovat Jeroným Tejc, ten ale v puči stál na straně poražených a o vládní angažmá tak definitivně přišel.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Bohuslav Sobotka Petr Hulinský

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy