Svěrák ustoupil. Žalobu na Bobo nepodá, nemá to smysl

Praha - Zdeněk Svěrák se nakonec rozhodl, že nebude žalovat Janu Bobošíkovou a její blok Hlavu vzhůru. V hymně bloku se totiž objevilo spojení metelesku blesku, které si Svěrák přisvojuje. Důvodem k nepodání žaloby je prý obava, že Hlavu vzhůru by nemuselo dlouho existovat.

V hymně bloku, kterou sepsal exposlanec Tomáš Úlehla, bylo v refrénu použito spojení, které proslavil film Marečku, podejte mi pero. To je dílem Zdeňka Svěráka a zesnulého Ladislava Smoljaka.

Svěrák vzápětí začal vyhrožovat žalobou. Nepomohl ani finanční dar pro Centrum Paraple, který poskytlo Hlavu vzhůru. Teď je ale vše jinak.

Advokát František Vyskočil, který Svěráka a pozůstalé Smoljaka zastupuje, řekl pro lidovky.cz, že se s klienty dohodl na nepodání žaloby.

"Hlavním důvodem nepodání žaloby je skutečnost, že s ohledem na tragický výsledek tohoto bloku v předčasných volbách vůbec není jisté, zda se nerozpadne do skončení soudního řízení," dodal Vyskočil pro lidovky.cz.

Tomáš Úlehla, autor hymny, následně reagoval na sociální síti. "Má to pouze jeden háček, a sice ten, že advokát pana Svěráka nevyhrožoval žalobou na volební blok Hlavu vzhůru, ale přímo na moji osobu, tedy autora recesistického humorného popěvku. Ale jsem rád, že bulvárně vykonstruovaná taškařice snad už skončila," uvedl na sociální síti.

Související

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek)

Ceny Anděl posmrtně opanoval Miro Žbirka, získal hned čtyři sošky

Letošní ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. 

Více souvisejících

Zdeněk Svěrák (herec režisér) Jana Bobošíková Tomáš Úlehla

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 38 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 9 hodinami

Benzin letos poprvé zdražil nad 40 korun za litr. Růst cen má zpomalit

Benzin v Česku letos poprvé překonal cenovou hranici 40 korun za litr, zatímco nafta je téměř o korunu levnější. Litr benzinu momentálně stojí 40,12 Kč, za stejné množství nafty zaplatí řidiči 39,19 Kč. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy