Prezident vetoval navýšení mateřské

Praha - Prezident Václav Klaus vetoval ve čtvrtek novelu zákona o nemocenském pojištění, která zakotvuje i navýšení mateřské. Opatření, jež si ze státního rozpočtu žádá dvě miliardy korun, by výrazně zhoršilo stav veřejných financí, soudí Klaus.

Klaus připomíná, že sněmovna schválila loni snížení mateřské v rámci úsporného balíčku, který měl odvrátit prohlubování krize veřejných financí. Je zároveň přesvědčen, že ve srovnání s dalšími zeměmi je výše mateřské v Česku dostatečná a její poskytování nestandardně dlouhé.

"Provedené úpravy se nedotkly porodného, ani daňových úlev rodin s dětmi. Peněžitou pomoc v mateřství nelze vnímat osamoceně, ale v kontextu všech podpor, které rodiny s dětmi získávají," míní Klaus.

Poukazuje zároveň na to, že již vloni došlo k výraznému navýšení peněžité pomoci v mateřství. "Od letošního roku se dávka vyplácí v rozsahu, který se více přibližuje reálným ekonomickým možnostem státu," uvedl.

Dvě miliardy, které by si z rozpočtu novela vyžádala, jsou podle Klause nepřijatelně vysoký výdaj státního rozpočtu. "Dodatečné výdaje nejsou kryty ani příjmem z pojistného, ani jinými rozpočtovými příjmy, takže nutně dojde k prohloubení deficitu. To je v příkrém rozporu se zákonem o státním rozpočtu na letošní rok a se zájmy celé společnosti," soudí prezident.

Klaus zároveň připomíná poslancům i občanům, že jakékoli sociální dávky rozhodně nelze brát jako samozřejmost a povinný výdaj ze strany státu. "Chci zdůraznit, že jakékoli výdaje rozpočtu, včetně sociálních dávek, nelze považovat za neměnnou konstantu a její výši za automaticky nárokovou bez ohledu na to, jaký je stav veřejných financí či jaké je aktuální posouzení společenských priorit," řekl.

Kromě toho by novela, jež počítá se zpětným dorovnáním mateřské k počátku letošního roku, znamenala i celou řadu legislativních komplikací. "Z přijaté úpravy vyplývá, že v některých případech nedojde k dorovnání výše peněžité pomoci v mateřství za celé období jejího poskytování po 1. 1. 2010. To může být vnímáno jako nerovné podmínky při poskytování dávky. V zákoně chybí i řešení výplaty ošetřovného v případech, kdy potřeba ošetřování vznikla před účinností schváleného zákona a trvá i po ní," uzavřel Klaus.

Navýšení mateřské schválila Poslanecká sněmovna 13. dubna, když přehlasovala veto Senátu. Poslanci ČSSD a KSČM svolávají před květnovými volbami do Poslanecké sněmovny ještě jednu schůzi, na níž hodlají veto prezidenta přehlasovat.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek agentuře Mediafax sdělil, že rozhodnutí prezidenta bere na vědomí. Nadále ale hodlá zvýšení mateřské prosazovat jako základní prioritu. "ČSSD považuje podporu rodin s dětmi za jednu z klíčových priorit své politiky, a proto bude zvýšení mateřské, navzdory ODS, TOP 09, ale potenciálně i Věcem veřejným, prosazovat nadále. Buď se to podaří ještě před volbami, nebo tak učiní v případě vítězství ČSSD v květnových volbách vláda s její účastí," zdůraznil Paroubek.

Související

Hnutí ANO

ANO chce prosadit změny v čerpání mateřské. I kvůli nižší porodnosti

Místo peněžité pomoci v mateřství hnutí ANO navrhuje zavést mateřský příspěvek, který nahradí plnohodnotný výdělek z období těhotenství a mateřství. Výdaje státního rozpočtu se ale podle návrhu zákona nezmění, protože MPSV může přesunout peníze alokované na rodičovský příspěvek. Dětí se totiž rodí méně, navíc nepříjemné problémy zažívají matky coby OSVČ, které na mateřskou nedosáhly. 
Olga Richterová (Piráti)

Piráti připravili balík opatření ohledně koronaviru, vláda má víc motivovat zdravotnice na mateřské

Vláda by podle Pirátů měla vést evidenci průměrné doby trasování kontaktů. Apelují také na důsledné dodržování takzvaného home office ve státní správě. Kabinet by podle opoziční strany měl také motivovat zdravotníky a zdravotnice na mateřské nebo rodičovské dovolené, kteří by se zapojili do zvládání koronavirové epidemie. Piráti navrhují 15.000 až 20.000 korun měsíčně při alespoň tříčtvrtečním úvazku.

Více souvisejících

mateřská

Aktuálně se děje

včera

Viktor Orbán, maďarský premiér

Orbán otočil. Německo, které mu "nevoní", označil za součást technologické transformace

Ekonomická spolupráce tvoří pevný základ vztahů mezi Německem a Maďarskem, uvedl maďarský premiér Viktor Orbán po setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem v Berlíně. Oba lídři se dohodli na dalším posilování ekonomických vazeb, uvedla agentura MTI. Při návštěvě Berlína přitom prohlásil, že Německo už "nevoní a nevypadá stejně" jako dříve, a že kvůli migraci se proměnilo v "pestrobarevný, multikulturní svět". 

včera

včera

včera

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko poslalo na bytovku plnou civilistů řízenou bombu

Ruská armáda při sobotním útoku na východoukrajinské město Charkov použila řízenou bombu, která zasáhla vícepodlažní obytný dům. Tři lidé přišli o život a dalších téměř 40 bylo zraněno, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

Požár v přírodě, ilustrační fotografie.

Turisté z jachty zapálili celý řecký ostrov

Řečtí hasiči byli v pohotovosti i v sobotu kvůli řadě požárů po celé zemi. Pobouření vyvolalo chování pasažérů jedné jachty u pobřeží ostrova Hydra, kteří v noci na sobotu, navzdory varování před manipulací s ohněm, odpálili ohňostroj. Jiskry z něj zapálily jediný borový les na ostrově. Uvedl to server BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

McDonald’s v ČR navzdory zdražování tvrdí, že drží ceny pod kontrolou. Ročně v Česku nakrmí přes 50 milionů lidí

Čeští spotřebitelé si mohou po dlouhé době trochu oddechnout. Inflace postupně klesá a ceny potravin spolu s ní. EuroZprávy.cz oslovily oblíbený řetězec rychlého občerstvení McDonald’s. Marketingový ředitel pro Česko, Slovensko a Ukrajinu Martin Troup sdělil, že se řetězci daří držet ceny pod kontrolou, a dokonce jim roste počet zákazníků. Loni jich přišlo až o tři a půl milionu víc než v roce předešlém.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Putin upevňuje vztahy s Vietnamem, zatímco Vietnamci bojují na Ukrajině proti jeho armádě

Lidé po celé Ukrajině se spojili tváří v tvář ruské invazi a vietnamská komunita není výjimkou. Někteří její členové brání napadenou zemi se zbraní v ruce, jak píše deník The Guardian. Když před více než dvěma lety začala rozsáhlá ruská invaze, Tung Nguyen odvezl své rodiče z Černihivu k polským hranicím. Poté se vrátil do Kyjeva, kde jako dobrovolník dodával potraviny a léky do obléhaného města. Netrvalo dlouho a rozhodl se vstoupit do ukrajinské armády.

včera

Aktualizováno včera

Policie ČR

Policie pátrala po třináctileté sestře biatlonistky Voborníkové

Policisté pátrali po třináctileté dívce z Trutnovska, která se nevrátila domů od pátečního odpoledne. Pohřešovaná byla sestra biatlonistky Terezy Voborníkové, která na sociálních sítích požádala o pomoc při hledání. Díky pomoci veřejnosti ji policisté nakonec našli a dívka je v pořádku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

"Katastrofa, jakou si neumíme představit." OSN a USA chtějí zabránit další válce

Generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres se obává eskalace napětí mezi Izraelem, libanonským hnutím Hizballáh a mírovými jednotkami OSN. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy