Prezident vetoval navýšení mateřské

Praha - Prezident Václav Klaus vetoval ve čtvrtek novelu zákona o nemocenském pojištění, která zakotvuje i navýšení mateřské. Opatření, jež si ze státního rozpočtu žádá dvě miliardy korun, by výrazně zhoršilo stav veřejných financí, soudí Klaus.

Klaus připomíná, že sněmovna schválila loni snížení mateřské v rámci úsporného balíčku, který měl odvrátit prohlubování krize veřejných financí. Je zároveň přesvědčen, že ve srovnání s dalšími zeměmi je výše mateřské v Česku dostatečná a její poskytování nestandardně dlouhé.

"Provedené úpravy se nedotkly porodného, ani daňových úlev rodin s dětmi. Peněžitou pomoc v mateřství nelze vnímat osamoceně, ale v kontextu všech podpor, které rodiny s dětmi získávají," míní Klaus.

Poukazuje zároveň na to, že již vloni došlo k výraznému navýšení peněžité pomoci v mateřství. "Od letošního roku se dávka vyplácí v rozsahu, který se více přibližuje reálným ekonomickým možnostem státu," uvedl.

Dvě miliardy, které by si z rozpočtu novela vyžádala, jsou podle Klause nepřijatelně vysoký výdaj státního rozpočtu. "Dodatečné výdaje nejsou kryty ani příjmem z pojistného, ani jinými rozpočtovými příjmy, takže nutně dojde k prohloubení deficitu. To je v příkrém rozporu se zákonem o státním rozpočtu na letošní rok a se zájmy celé společnosti," soudí prezident.

Klaus zároveň připomíná poslancům i občanům, že jakékoli sociální dávky rozhodně nelze brát jako samozřejmost a povinný výdaj ze strany státu. "Chci zdůraznit, že jakékoli výdaje rozpočtu, včetně sociálních dávek, nelze považovat za neměnnou konstantu a její výši za automaticky nárokovou bez ohledu na to, jaký je stav veřejných financí či jaké je aktuální posouzení společenských priorit," řekl.

Kromě toho by novela, jež počítá se zpětným dorovnáním mateřské k počátku letošního roku, znamenala i celou řadu legislativních komplikací. "Z přijaté úpravy vyplývá, že v některých případech nedojde k dorovnání výše peněžité pomoci v mateřství za celé období jejího poskytování po 1. 1. 2010. To může být vnímáno jako nerovné podmínky při poskytování dávky. V zákoně chybí i řešení výplaty ošetřovného v případech, kdy potřeba ošetřování vznikla před účinností schváleného zákona a trvá i po ní," uzavřel Klaus.

Navýšení mateřské schválila Poslanecká sněmovna 13. dubna, když přehlasovala veto Senátu. Poslanci ČSSD a KSČM svolávají před květnovými volbami do Poslanecké sněmovny ještě jednu schůzi, na níž hodlají veto prezidenta přehlasovat.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek agentuře Mediafax sdělil, že rozhodnutí prezidenta bere na vědomí. Nadále ale hodlá zvýšení mateřské prosazovat jako základní prioritu. "ČSSD považuje podporu rodin s dětmi za jednu z klíčových priorit své politiky, a proto bude zvýšení mateřské, navzdory ODS, TOP 09, ale potenciálně i Věcem veřejným, prosazovat nadále. Buď se to podaří ještě před volbami, nebo tak učiní v případě vítězství ČSSD v květnových volbách vláda s její účastí," zdůraznil Paroubek.

Související

Hnutí ANO

ANO chce prosadit změny v čerpání mateřské. I kvůli nižší porodnosti

Místo peněžité pomoci v mateřství hnutí ANO navrhuje zavést mateřský příspěvek, který nahradí plnohodnotný výdělek z období těhotenství a mateřství. Výdaje státního rozpočtu se ale podle návrhu zákona nezmění, protože MPSV může přesunout peníze alokované na rodičovský příspěvek. Dětí se totiž rodí méně, navíc nepříjemné problémy zažívají matky coby OSVČ, které na mateřskou nedosáhly. 
Olga Richterová (Piráti)

Piráti připravili balík opatření ohledně koronaviru, vláda má víc motivovat zdravotnice na mateřské

Vláda by podle Pirátů měla vést evidenci průměrné doby trasování kontaktů. Apelují také na důsledné dodržování takzvaného home office ve státní správě. Kabinet by podle opoziční strany měl také motivovat zdravotníky a zdravotnice na mateřské nebo rodičovské dovolené, kteří by se zapojili do zvládání koronavirové epidemie. Piráti navrhují 15.000 až 20.000 korun měsíčně při alespoň tříčtvrtečním úvazku.

Více souvisejících

mateřská

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

včera

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

včera

včera

včera

včera

včera

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

včera

Čaputová jako první slovenská prezidentka provedla zemi velkými krizemi

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy