Lessy nebo Červíček? Prezident Zeman si vybral

Praha - Prezident Miloš Zeman přijal ve středu na Hradě policejního prezidenta Martina Červíčka a vyjádřil mu plnou podporu. Dvojvládí u policie, které nastalo poté, co ministr vnitra v demisi Martin Pecina vrátil do funkce Červíčkova předchůdce Petra Lessyho, by měl podle Zemana řešit až nový ministr vnitra. ČTK to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Pecina řekl, že ve věci musí zahájit správní řízení. Kdo v něm nakonec rozhodne, prý bude záležet na tom, jak rychle Zeman jmenuje novou vládu. Podporu Červíčkovi vyjádřili všichni krajští policejní ředitelé.

O středeční audienci požádal podle Hradu sám Červíček. "Policejní prezident by měl být dlouhodobý, nikoliv prezident, který se odvolává a jmenuje každého čtvrt roku. V tomto případě si proto myslím, že to je věc, která by se měla nechat na budoucího ministra vnitra. Oproti té tiskové zprávě bych jenom dodal: i na budoucí vládu. Protože každý rozumný ministr vnitra ten svůj návrh s vládou projedná," řekl Zeman v odpoledním rozhovoru s ČTK.

Pecina správní řízení odkládat nehodlá. Na služební cestě v Bruselu řekl ČTK a Českému rozhlasu, že na nového ministra počká pouze s politickými rozhodnutími. "Toto, obávám se, politické rozhodnutí není a já musím postupovat striktně podle služebního zákona a správního řádu," prohlásil. Správní řízení je podle něj nutné, protože situace se dvěma policejními prezidenty se nějak řešit musí.

"Třeba pan prezident ustaví novou vládu do Vánoc a to správní řízení bude nějakým způsobem ukončovat nový ministr," poznamenal Pecina. Pokud však nová vláda nevznikne do konce roku, hrozí podle ministra riziko, že ve věci dvojvládí bude muset konečné rozhodnutí přijmout on.

Ministr zdůraznil, že pokud by ve správním řízení překročil lhůty dané zákonem, sám by se vystavoval možnému postihu kvůli zanedbání povinností. S prezidentem prý o vzniklé situaci nehovořil. "Jestli u něho byl pan policejní prezident Červíček, tak pan prezident dostal informace z jedné strany," řekl. Pokud dostane prostor, bude prý Zemana informovat o tom, "jak ta situace ve skutečnosti vypadá".

"Pan prezident má právo na tu věc vyjádřit názor. To je tak asi všechno, co k tomu mohu uvést," řekl dnes ČTK Lessy. Sám prý na Hradě v této souvislosti nebyl a ani nemá žádnou schůzku domluvenou.

Červíček se v úterý odmítl dobrovolně vzdát funkce policejního prezidenta a vyzval Pecinu, aby vzniklé dvojvládí vyřešil zákonnou cestou ve správním řízení. Pecina přitom předpokládal, že Červíček sám odejde.

Ministr v úterý zrušil rozhodnutí svého předchůdce Jana Kubiceho, který Lessyho propustil kvůli jeho trestnímu stíhání pro pomluvu a zneužití pravomoci. Toto trestní řízení však zastavil pražský městský soud s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.

Pecina válčí s Červíčkem?

Lessy v současné době čerpá dovolenou, a policii tak až do vyřešení situace nadále vede Červíček. Ten v úterý naznačil, že Pecina postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Ministr chtěl podle něj odvolat šéfy protikorupční policie a krajských ředitelství ve Zlínském, Olomouckém a Jihočeském kraji.

"Nejednalo se o žádné napravení protiprávního stavu vůči panu Lessymu, ale o úmysl využít tu změnu ve vedení policie k prosazení personálních změn, které pan Červíček odmítal," řekl ČTK šéf Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek. V této souvislosti média spekulují o dosazení dvou bývalých detektivů protikorupční policie Jindřichu Látovi a Martinu Grimovi, které si Pecina vzal jako své poradce, do čela útvaru.

"Ta jména jsem se dozvěděl až včera, ale věděl jsem, že tam jsou nějaké osoby připraveny tím, že si ministr vytvořil na ministerstvu vnitra dvě policejní tabulky v 10. tarifní třídě, což je úroveň krajského ředitele a ředitele celorepublikového útvaru," dodal šéf odborářů.

Pecina si však myslí, že nařčení jeho osoby je pouze snahou jej ovlivnit v nadcházejícím správním řízení. Tvrdí, že Láta mu doporučil sám Červíček do nově zřízené pracovní skupiny na ministerstvu, která se zabývá zlepšením výběru daní. Bývalého detektiva prý předtím neznal. "Považuji tedy za nesmyslné, že dnes z pplk. Láta dělá kdokoliv mého poradce, kterého se já snažím přes nevoli policistů někam protlačit," zdůraznil ministr. Popřel také, že by někdy vytvářel nátlak na Červíčkova náměstka Václava Kučeru nebo šéfa protikorupční policie Milana Komárka.

Podporu Červíčkovi dnes naopak vyjádřili všichni krajští policejní ředitelé, nad současnou situací pak vyjádřili znepokojení. "Ředitelé všech krajských ředitelství policie oceňují stabilizaci policie, jednoznačně nastavenou organizační strukturu s odpovídajícím personálním zajištěním, zlepšující se finanční situaci, zlepšení podmínek výkonu služby a celkové atmosféry uvnitř policie v letošním roce," informovalo dnes ČTK tiskové oddělení pražské policie.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Roman Červenka Martin Pecina

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy