Bývalá radní: Z Hulínského a Vávry se stali odborníci na plyn?

Praha - Zastupitelky Prahy a bývalá radní Aleksandra Udženija z ODS zkritizovala schválený záměr města koupit akcie Pražské plynárenské. Označila to za zběsilost.

Pražské zastupitelstvo mělo na pátečním zasedání pořádně napilno. Jednalo se několik hodin a následně byl schválen rozpočet. Ten byl opoziční ODS ostře kritizován. Rada složená z TOP09 pak za pomoci zastupitelů ČSSD také schválila odkup akcií Pražské plynárenské za několik miliard korun.

"Další zběsilostí, kterou schválili TOP09 s ČSSD, je nákup akcií holdingu Pražské plynárenské za 2,2 miliardy. A záměr kupovat další akcie za více než 3 mld. Takže jsme se dožili chvíle, kdy se pan Vávra z TOP09 a pan Hulinský z ČSSD stávají odborníky na plyn," komentovala to na sociální síti Udženija. Dodala, že z toho nakonec bude "pěkný průser".

Související

Alexandra Udženija

Udženija odstoupí z funkce starostky Prahy 2, nejpozději v červnu

Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) nejpozději v červnu odstoupí z funkce v čele městské části. Důvodem je, že se letos v únoru stala náměstkyní primátora hlavního města. Udženija to oznámila na dnešním jednání zastupitelů Prahy 2. Ti dnes rovněž rozhodli, že s účinností od 7. března až do své rezignace bude ve funkci starostky jako tzv. neuvolněná, tedy nebude jejím hlavním zaměstnáním. Starostkou se Udženija stala poprvé na konci roku 2021.
Hned ráno před začátkem pracovních povinností vzdala starostka Městské části Praha 2 Alexandra Udženija hold Janu Palachovi, od jehož smrti právě dnes uplynulo 53 let. Zapálila svíčku u Palachových rtů, které jsou ve vitríně u vchodu do její kanceláře na radnici. Návštěvy si mohou při pietě číst následující text. Rozhovor

Palachova pochodeň nikdy nezhasla. I díky němu žijeme přes třicet let v demokracii, říká starostka Udženija

Poprvé se zde nadechl, když přišel na svět, a přesně před 53 lety, i naposledy vydechl. Krátký životní osud Jana Palacha (20), který 19. ledna 1969 v 15:30 hodin zemřel v někdejším Borůvkově sanatoriu na následky upálení, jímž chtěl společnost vyburcovat z apatie po sovětské invazi v roce 1968, je úzce spjatý s Městskou částí Prahy 2. Její starostka Alexandra Udženija (ODS) považuje studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy za hrdinu, jehož odkaz přesahuje hranice země a v roce 1989 pomohl jeho čin vybojovat svobodu. „Palachova pochodeň nikdy nezhasla, její plamínek byl v srdci a mysli téměř každého z nás. A i když neprobudila náš národ z letargie v roce 1969, podařilo se to o dvacet let později. I díky němu žijeme už více než třicet let v demokracii,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Alexandra Udženija.

Více souvisejících

Aleksandra Udženija Petr Hulinský

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 19 minutami

před 19 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy