Policie zadržela místostarostu Rumburku, Darka Švába z ČSSD

Děčín - Policie dnes zadržela rumburského místostarostu Darka Švába (ČSSD). ČTK to potvrdil starosta severočeského města Jaroslav Trégl (bezp.). Švába policie 29. listopadu obvinila z útisku a podněcování k trestnému činu, za což mu hrozí trest zákazu činnosti či až dvouleté vězení. Dnes ho podle dozorujícího státního zástupce Lukáše Otipky zadržela kvůli ovlivňování svědků.

Hrozí mu trest zákazu činnosti či až dvouleté vězení. Policisté na případu spolupracují s dozorujícím státním zástupcem.

Policisté si pro Švába přišli na radnici. "Dorazili kolem půl desáté," řekl starosta Trégl. Kvůli Švábovu zadržení svolal neformální radu města. "Chtěl jsem kolegy informovat o tom, co se odehrálo, není to oficiální jednání rady," řekl Trégl. Vedení města zatím nezvažuje svolání mimořádného zastupitelstva. "Dostal jsem informaci, že mají na zadržení 48 hodin a pak se rozhodne, co dál. Spíš bych počkal na to, co se stane za těch 48 hodin," doplnil Trégl.Švába policie 29. listopadu obvinila z útisku a podněcování k trestnému činu, dnes ho podle dozorujícího státního zástupce Lukáše Otipky zadržela kvůli ovlivňování svědků. "Jsou dány určité skutečnosti, na základě kterých se můžeme domnívat, že už k tomu došlo," řekl ČTK Otipka. Děčínské státní zastupitelství má 48 hodin na to, aby rozhodlo, jestli podá návrh na vzetí do vazby. "Zatím nemám podnět od policejního orgánu, abych podal návrh na vzetí do vazby. Pokud ten podnět dostanu, tak spisový materiál prozkoumám a pokud bude důvodný, návrh podám. Pokud ne, tak dám policejnímu orgánu pokyn, aby pana obviněného propustil na svobodu," doplnil Otipka.Rumburský politik podle kriminalistů při loňské pracovní poradě městských policistů pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky údajně podpořil zastrašováním. Policie ho proto 29. listopadu obvinila.Šváb (42) je považován za jednoho z nejvlivnějších místních politiků ve Šluknovském výběžku. Místostarostou za ČSSD se poprvé stal už jako sedmadvacetiletý, pak byl zvolen ještě třikrát. Zároveň řídí místní Lužickou nemocnici.Divoký Šluknovský výběžek

Šváb je jedním z nejmocnějších mužů ve Šluknovském výběžku. V říjnu roku 2011 se otevřeně střetl s dalším místostarostou, šéfem tamní ČSSD Ladislavem Pokorným, píše iDnes.cz. Ten nakonec skončil v opozici. Pokorný se poté sbnažil o odvolání Švába (oba ČSSD), stejně jako starostu Jaroslava Trégra obviněného z machinací s penězi fotbalového klubu.

"Znovu ho už k odstoupení vyzývat nebudeme. Jako ČSSD musíme zjistit, co na jeho obvinění říkají stanovy," řekl Pokorný.

Šváb zřejmě ale stranu opustí. Do komunálních voleb v příštím roce patrně půjde s novým sdružením.

"Do ČSSD jsem vstupoval v době, kdy se táhlo za jeden provaz, to dnes nefunguje. Jsem rozhodnut. S lidmi, kteří dnes reprezentují ČSSD v Rumburku, si nerozumím," poznamenal Šváb.

Související

Více souvisejících

Policie ČR ČSSD Darek Šváb (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy