Kardinál Vlk: Je drzost požadovat po církvích, aby se vzdaly dohodnutých restitucí

Praha - Žádat po církvích, aby se vyslovily proti restitucím církevního majetku dohodnutých minulou vládou, je drzost, uvedl ve středu Miloslav kardinál Vlk, emeritní pražský arcibiskup. Podle něj před volbami církve nemají vyslovovat podporu konkrétní politické straně, ale neznamená to, že mají mlčet.

Myslím, že je určitou politickou drzostí žádat církev, aby se vyslovila "proti restitucím", jak byly dohodnuty za minulé vlády, při nichž šly diecéze do krajnosti, když se zřekly svého majetku a žádaly pouze finanční náhradu stanovenou nejnižší možnou částkou," napsal Vlk na svém webu. Konstatoval, že stát a politici zneužívají své neschopnost vypořádat se za dvacet let s církvemi a populisticky to nyní využívají a upírají církvím vyjadřovat se k situaci ve společnosti.

Vlk poznamenal, že dohodnuté odškodnění církvím bylo dohodnuté tak, aby co nejméně zatížilo stát a církve se rovněž vyslovily proto, aby se v době krize splátky odložily. "A při tom tímto "klackem" odškodnění by nyní někteří nezodpovědní politici chtěli farizejsky církev za její dobrotu umlčovat," uvedl kardinál.

Vlk připomněl, že církev se dvacet let úzkostlivě snaží nepodporovat žádnou politickou stranu. "Neznamená to ale, že je apolitická. Má velký zájem na tom, aby politika sledovala prospěch a rozvoj jednotlivce i společnosti podle zásad pravdy a dobra," upozornil Vlk a připomněl encykliku Láska v pravdě papeže Benedikta XVI. Podle kardinála církve nemohou mlčet, když se sobecky a jednostranně prosazuje zájem jedné strany, když dochází k poškození pověsti Česka v zahraničí, ani pokud se stát zadlužuje. "Nemůžeme si jen v závětří "nepálit prsty", jednat alibisticky," podotkl.

"Každý křesťan má vlastní zodpovědnost a vlastní svědomí a rozhoduje se podle svého uvážení, i když mnohdy je to velmi, velmi těžké," napsal Vlk s tím, že je morální povinností každého věřícího jít k volbám, i když je obtížné odlišit, co je seriozní program a co pouze propaganda.

Bývalý český primas zároveň upozornil, že kvůli neuskutečněnému majetkovému odškodnění dosud nebyla naplněna ústava, která počítá s odlukou církve od státu. „Tento požadavek ústavy však není uskutečněn právě proto, že za dvacet let nebyly majetkové poměry vyřešeny,“ poznamenal.

Kritika od politiků se na církve snesla poté, co pražský biskup Václav Malý v dopise vyzval voliče, aby volili spíše menší strany a nedůvěřovali těm velkým. "Jsme zklamáni tím, nakolik nás, voliče politické strany, v diskusi o budoucím vývoji veřejných rozpočtů podceňují," napsal biskup. Podle něj totiž velké strany lákají voliče na finančně nákladné sliby, zároveň ale hovoří o nutných škrtech. Nepřímo také píše, že právě malé strany nabízí "odpovědnou dlouhodobou vizi" vývoje státu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek protestoval v dopise předsedovi České biskupské konference Dominiku Dukovi. V něm kritizuje počínání biskupů, kteří prý otevřeně radí voličům, koho mají volit. "Pokud katolická církev na jedné straně prosazuje církevní restituce a odůvodňuje je odlukou církve od státu, a na straně druhé se stává aktérem probíhající volební kampaně a sděluje voličům, koho mají, či nemají volit, pak takové chování katolické církve budí oprávněné rozpaky," uvedl Paroubek.

Volební lídr ODS Petr Nečas však Paroubkův dopis odsoudil s tím, že se šéf ČSSD zachoval hystericky a dokázal, že jen okřikuje každého, kdo má jiný názor. "Biskupa Malého si osobně vážím. Je jistě otevřený věcným argumentům. Rád mu podrobně představím náš návrh zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti, který reálně může přispět k ozdravení veřejných financí," reagoval na dopis České biskupské konference lídr občanských demokratů Petr Nečas. Dodal, že na rozdíl od předsedy ČSSD Jiřího Paroubka respektuje právo každého vyjádřit svůj názor.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda považoval postoj ČSSD za účelový. "Snaží se populisticky získávat hlasy i na tématech, která nejsou na pořadu dne," uvedl Svoboda.

Související

Ústavní soud ČR

Vleklý restituční spor: Vlastnictví pozemků pod pekárnou v Praze se musí řešit znovu, nařídil ÚS

Ústavní soud (ÚS) nařídil znovu otevřít spor o určení vlastnictví restituovaných pozemků v hodnotě stovek milionů korun pod pekárenským areálem v Praze-Jinonicích. Podle verdiktu pražských soudů restituenti pozemky získali a následně prodali neoprávněně, a tak parcely znovu patří státu. ÚS ale dnes vrátil spor prakticky na začátek, k Obvodnímu soudu pro Prahu 5.

Více souvisejících

restituce Církev

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

"I největší zlo jde porazit." Fiala zmínil poselství druhé světové války

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu zúčastnil pietního aktu u příležitosti Dne vítězství na pražském Vítkově. Oslavy 79. výročí konce 2. světové války vyvrcholily na Pražském hradě, kde proběhlo tradiční jmenování generálů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy