Klaus pozval Nečase na Hrad

Praha - Prezident republiky Václav Klaus přijme v pátek 7. května v 9.00 hodin na Pražském hradě volebního lídra občanských demokratů Petra Nečase. Informaci Mediafaxu ve středu potvrdil tiskový odbor Hradu.

"Petr Nečas se samozřejmě setkání zúčastní," potvrdil tiskový mluvčí občanských demokratů Martin Kupka. Doplnil, že tématem pátečního jednání bude nejen situace v ODS, ale také nadcházející volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 28. a 29. května.

Nečas se setká s prezidentem Klausem v roli lídra občanských demokratů vůbec poprvé.

Klaus se pondělním rozhovoru pro týdeník Euro velmi kriticky vyjádřil k současné předvolební politické situaci v Česku. Zároveň konstatoval, že Nečasův nástup do čela občanských demokratů nepřinesl očekávanou změnu. "Většina české veřejnosti, včetně mě, předpokládala, že odchod Mirka Topolánka z vedení ODS je pro ODS určitým odlehčením, že to dává šanci hynoucí kampaň a image této strany v očích veřejnosti nějak změnit. Objevila se naděje, že tu stranu lze znovu nastartovat. Nechci přinášet smutné zprávy, ale zdá se mi, že k žádnému znovu nastartování ODS nedošlo, a to je před těmito volbami velmi varovné,“ uvedl prezident s tím, že se ODS měla zbavit minimálně dvou osob.

Prezident v interview poznamenal, že z politiky se vytratil boj mezi pravicí a levicí, který pamatuje z devadesátých let. "Místo něj zde máme něco úplně jiného: osobní výpady, směšné billboardy, podpásové útoky... O tom by ale politika být neměla," konstatoval.

Novým politickým subjektům prezident nedůvěřuje. "Kdybyste mě teď natáhli na skřipec a ptali se, jestli znám nějaký názor pana Johna, ale skoro bych přidal i pana Schwarzenberga, tak ani na mučidlech bych si neuměl žádný jejich politický názor vymyslet," uvedl Klaus a připomněl slova šéfa lidovců Cyrila Svobody, který před novými stranami varoval. "Cyril Svoboda správně řekl: Nové strany, neznámé, nedefinované, prázdné, bez členské základny, ty jsou největším nebezpečím demokracie. Nikoliv staré strany, které mají desetitisícové členské základny a není možné je snadno převalit z jedné strany na druhou," dodal prezident.

Jak uvedl Klaus v rozhovoru pro časopis Euro, odchod Mirka Topolánka nesplnil naději, že se v ODS změní situace k lepšímu.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

Zdroj: David Holub

Další zprávy