Aféra v Rumburku: Šváb /ČSSD/ podal stížnost na vazbu, město čeká bouřlivé zasedání

Rumburk/Děčín - Místostarosta Rumburku Darek Šváb (ČSSD) podal stížnost proti vazbě, ve které je od 19. prosince loňského roku. Krajský soud v Ústí nad Labem o stížnosti zatím nerozhodl, píše dnešní ústecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

"Na vyřízení stížnosti není žádná lhůta," řekla MfD mluvčí ústeckého krajského soudu Markéta Morkusová. Přesto by měl soud o Švábově stížnosti rozhodnout v příštích dnech. Policie zadržela místostarostu loni 17. prosince přímo na radnici, o dva dny později ho děčínský soud poslal do vazby.

23. prosince vedení města vydalo k situaci stanovisko: "Rada města se na svém jednání ve čtvrtek 19.12.2013 zabývala situací, kdy byl jeden z členů vedení města zadržen a následně je vazebně stíhán. Tuto situaci považujeme za vážnou a nestandardní. Nemáme o ní ovšem žádné jiné informace, než ty dostupné z běžných sdělovacích prostředků. Vzhledem k tomuto nedostatku informací, se rada města rozhodla nepřijímat k této skutečnosti žádné usnesení. Je ovšem nezbytné tuto situaci řešit na zasedání zastupitelstva města, které proběhne v první polovině ledna roku 2014. Konkrétní termín stanoví starosta města po jednání se všemi politickými stranami a hnutími, jejichž zastupitelé v zastupitelstvu města zasedají. Starosta města byl radou města pověřen jednáním se všemi zástupci stran a hnutí o nastalé situaci a o představách jak ji řešit. Chod města a městského úřadu je zabezpečen v plném rozsahu, stejně jako chod Lužické nemocnice a polikliniky a.s. Rumburk."

Rumburský politik podle kriminalistů při loňské pracovní poradě městských policistů pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky údajně podpořil zastrašováním. Z vydírání ho kriminalisté obvinili později. Koho měl vydírat, nechtěl dozorující státní zástupce Lukáš Otipka říct.

„Zeptala jsem se ho na to 
a on potvrdil, že je obviněn ze dvou trestných činů, prý na základě anonymního dopisu," uvedla v polovině prosince rumburská zastupitelka Bronislava Nedvědová. „Strážníci kvůli tomu chodili na výslechy," řekl pak Děčínskému deníku končící velitel rumburských strážníků Václav Němeček. V době, kdy mělo k údajnému zastrašování od Švába dojít, Němeček ve své funkci ještě nebyl. 

Z paragrafů trestního zákona, pro které je Šváb stíhán, ale vyplývá, že osmiletý trest za vydírání hrozí obviněnému, "spáchá-li takový čin na svědkovi, znalci nebo tlumočníkovi v souvislosti s výkonem jejich povinnosti". Politikovi hrozí až osmileté vězení.

V Rumburku to v posledních měsících vře. Obviněn byl loni totiž také starosta Jaroslav Trégr, a to ze zneužívání dotací na mládežnický fotbal. Policie obvinění postupně rozšířila.

Na 13. ledna je svoláno zasedání zastupitelstva města. Na programu je odvolání starosty Trégra i místostarosty Švába a volba nového vedení Rumburku.

Související

Darek Šváb (ČSSD)

V Rumburku panoval strach. Exšéf strážníků u soudu zavařil obviněnému Švábovi

Děčín - U soudu s bývalým místostarostou severočeského Rumburku dnes vypovídal exředitel městské policie Miroslav Keřábek. Obžaloba politika viní z toho, že při pracovní poradě městských policistů v červnu 2012 pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky údajně podpořil zastrašováním.

Více souvisejících

Darek Šváb (ČSSD) ČSSD

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy