Expolitici na pracák nemíří: Nečas má nový kšeft, dotaz novinářů ho vytočil

Praha - Ministr vnitra v demisi Martin Pecina nastoupí po odchodu vlády Jiřího Rusnoka do vedení brněnské strojírenské skupiny Alta. Píší to dnešní Lidové noviny (LN). Dříve působil Pecina v jiném strojírenském gigantu, skupině Vítkovice Machinery Group. Alta se zaměřuje na zakázky v Rusku, její tržby činily v roce 2012 10,8 miliardy korun.

Ve středu jmenuje prezident novou vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Pro Pecinu tak skončí již druhé ministerské období v úřednickém kabinetu. Před účastí v Rusnokově vládě totiž zastával funkci ministr vnitra ve vládě Jana Fischera. V mezidobí, zhruba od poloviny roku 2011 do poloviny loňského roku, byl generálním ředitelem firmy Vítkovice Power Engineering. Nyní se do strojírenství podle LN vrátí jako obchodní ředitel Alty.

"Rád bych se věnoval investičním aktivitám společnosti ve východních zemích," řekl deníku Pecina. Ve vedení Alty již působí Pecinův bratr Radek. Proč si ministr vybral Altu místo návratu do Vítkovic, Pecina neupřesnil. "Už jsem se nechtěl do Vítkovic vracet," uvedl pouze.

K odborné práci se vrací končící ministr dopravy Zdeněk Žák, který se věnoval velkým infrastrukturním projektům. Ve výzkumu chce pokračovat ministr školství Dalibor Štys a do motolské nemocnice se vrací na pozici náměstka ředitele ministr zdravotnictví Martin Holcát.

Do soukromého sektoru pak zamíří šéf resortu práce a sociálních věcí František Koníček. Obnovit chce svoji poradenskou činnost. Politiku neopouští Jiří Ciencala, který zatím vede ministerstvo průmyslu a obchodu. Kabinet premiéra Jiřího Rusnoka ho totiž jmenoval vládním zmocněncem pro řešení problémů v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Do funkce Ciencala nastoupil už prvního ledna tohoto roku, uvedl rozhlas.cz.

Expremiér Petr Nečas radí

Server Lidovky.cz píše, že bývalý předseda ODS začal radit miliardářovi a developerovi Pavlu Sehnalovi, který je majitelem vlivné finanční skupiny SPGroup. Jde o první Nečasovo významnější angažmá po jeho politickém pádu loni v červnu.

„Mohu potvrdit, že spolupracujeme. Není to otázka posledních pár dní," potvrdil Sehnal. A co expremiér konkrétně dělá? „Nebudu vám říkat, co konkrétně pro mě Petr Nečas dělá. Využívám zejména jeho znalostí ve státní správě. Radí mi třeba i v případě, že se něco píše v novinách, a já se ho zeptám, zda to je tak doopravdy, nebo ne," sdělil Sehnal. Dále podotkl, že Nečase využívá jako „tlumočníka".

Sám Nečas mnoho neřekl: „To jsou klasické bulvární dotazy! Nejsem veřejný činitel, jsem soukromá osoba a do mých příjmů vám nic není!" odepsal na dotaz, jak dlouho se Sehnalem spolupracuje, kolik peněz si vydělá nebo zda se jeho funkce týká manažerského působení v rámci největšího akvaparku v České republice.

Související

Více souvisejících

Martin Pecina Petr Nečas

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy