Projev Grety Thunbergové? Šílené, magořina, odporné, zní z Česka. Jdi do ha*zlu, vzkázal Topolánek

Šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová v projevu proneseném na klimatickém summitu v New Yorku představitele států v emotivním projevu zkritizovala za jejich nečinnost. Její velmi emotivní řeč vyvolala v Česku bouřlivé reakce.

„To je všechno špatně. Neměla bych tu být, měla bych být ve škole, na druhé straně oceánu," řekla během své předem připravené řeči na klimatickém summitu mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová. „Jak jste mohli? Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství," dodala třesoucím se hlasem. Mladí lidé ale podle ní již začínají „rozumět zradě" politiků. „Jestliže nás necháte na holičkách, nikdy vám to neodpustíme," vzkázala světovým vůdcům. „Změna ale přichází, ať se vám to líbí, nebo ne," dodala.

„Všichni jsou dnes zděšeni šíleným projevem nezletilé, nemocné Gréty v OSN. Já se více než této dětské oběti zelené lobby děsím politiků, kteří jí dávají prostor při summitech, berou vážně její apokalyptické vize a mění podle ní politiku. To jsou ti skuteční, nebezpeční šílenci!“ posteskl si ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

„Pamatuji si v OSN mnoho projevů zástupců hnusných diktatur a zrůd, které podporovaly mezinárodní terorismus a vraždění. Nikdy jsem ale po těch projevech neslyšel nikoho z @ODScz takhle vyvádět. To vás tahle dívka děsí víc než oni? Pokud vidíte hlavního nepřítele v ní, je to zlé,“ podivuje se jeho slovům šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Další díl v nechutné operetě zneužívání mentálně nemocného dítěte. Odporné. Ekofanatici STYĎTE SE!!!“ zuří po Grétině projevu poslanec Lubomír Volný.

Velmi kritický je i komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. „Mám takový pocit, že kdyby Greta řekla jděte blbečkové s skákejte po hlavě z mostu tak půjdou a budou skákat. Svět se zbláznil a zdravý rozum si vzal asi dovolenou. Paradoxem všeho je, že tleskají především ti, kteří mají máslo na hlavě,“ posteskl si na sociálních sítích.

„Viděl jsem hodně veřejných projevů, ale toto v podání švédské školačky Grety ještě ne... Jde z toho mráz po zádech, nikoliv z obsahu, ale z formy, normálně mi je té slečny líto. Vidět by to měl každý, kdo uvěřil fenoménu Greta,“ přidal se sociální demokrat Michal Hašek.

„Toto je dost dobré. Myslím, že všichni, kteří si toto poslechli a ještě tomu zatleskali jsou zralí na Bohnice. Postižený chudák čte připravený projev, trošku si pobrečí (jak přimět autistu plakat - to musela být šichta) a všechna média to budou dávat do hlavních zpráv. Řeknu Vám upřímně - zlatá komunistická propaganda. To bylo alespoň trošičku uvěřitelné. Toto už je jenom absolutní magořina,“ drsně komentuje projev Gréty někdejší ministr vnitra Martin Pecina.

„'Neměla bych tu být, měla bych být ve škole.. Jak jste mohli? Ukradli jste mi sny a dětství.. Jsme na počátku masového vyhynutí... Jak se opovažujete?' Zda je Greta při smyslech, víme už dlouho. Otázkou však je, zda jsou při smyslech ti, kdo ji tleskají a považují za orakulum,." rýpnul si politik a publicista Roman Joch.

„Je to velmi smutná podívaná. Ubohá oběť manipulací zla převlečeného za světlo. Nejhorší jsou ale ti, kteří ji pokrytecky poslouchají, freneticky jí tleskají a vyhlašují závazky. Jiří Ovčáček

„'You have stolen my dreams and my childhood with your empty words,' křičí s planoucíma očima spasitelka Greta na vyděšené, provinilé politiky. 'O čem sním, když náhodou spím,' vlezle a stejně mesiášsky tluče do hlavy důchodcům Andrej. Taky mám sen. Aby šli oba do hajzlu,“ napsal na twitteru expremiér Mirek Topolánek.

„Mně je jí v zásadě líto. Vyvolává ale velmi riskantní a těžce vratné nálady u mladých a pocity provinění u těch starších. Je nástrojem lidí, kteří chtějí změnit, restartovat svět. Ohne sranda. Už vlastně vůbec nejde o klima,“ dodal.

Našli se ale i tací, kteří Grétu a její snahu podporují. „Moji vnuci Gretě rozumějí. Já jí taky rozumím,“ říká někdejší europoslanec Jaromír Štětina.

Související

Greta Thunbergová

Thunbergová vyhrála soud. Velká Británie jí bude muset zaplatit

Londýnský soud v pátek osvobodil klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou, která byla obviněna z rušení veřejného klidu kvůli loňskému protestu. Spolu s dalšími demonstranty se pokusila zabránit setkání předních představitelů ropného a plynárenského průmyslu.

Více souvisejících

Greta Thunbergová (aktivistka) Jan Skopeček (ODS) Miroslav Kalousek Lubomír Volný (SPD) Zdeněk Ondráček Michal Hašek Martin Pecina Roman Joch Jiří Ovčáček Mirek Topolánek Jaromír Štětina Klimatické změny Ekologie

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 34 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy