Miliardář Tykač má smůlu, nová ministryně rázně zakročila

Praha - Ministryně spravedlnosti Helena Válková vzala zpět stížnost pro porušení zákona, kterou její předchůdkyně Marie Benešová podala ve prospěch miliardáře Pavla Tykače v kauze CS Fondů. V tiskové zprávě o tom dnes informoval tiskový odbor ministerstva. Pokud by Nejvyšší soud stížnosti vyhověl, fakticky by to znamenalo konec Tykačova stíhání,které by muselo být zastaveno kvůli promlčení.

Na stažení stížnosti upozornil dnešní deník Právo, ministerstvo jej vzápětí potvrdilo.

„Vzhledem k tomu, že bylo ve věci podané stížnosti pro porušení zákona ve prospěch obviněného Ing. Pavla Tykače nařízeno už na tento týden veřejné zasedání u Nejvyššího soudu, rozhodla jsem se rychle prostudovat příslušný spis a na základě toho jsem došla k jednoznačnému závěru, že podání stížnosti nepovažuji za důvodné," uvedla v tiskové zprávě Válková.

Podle exministryně Benešové soudy nevzaly v úvahu znalecké posudky zpochybňující věrohodnost svědka Františka Buška (dříve Chobot). Ten ve své výpovědi loni v březnu uvedl, že Tykač měl původně získat provizi z CS Fondů ve výši osmdesáti procent, ale nakonec kvůli dalším okolnostem měl dostat jen třicet procent, tedy už zmíněných 20 milionů marek, uvedl server Aktuálně.cz.

Kolik skutečně Tykač dostal, ale Bušek policii nesdělil. "Je možné, že jsem panu Tykačovi dal nějaké drobné do našeho společného sejfu v bance. Měli jsme tam přístup oba dva. Kolik jsem panu Tykačovi dal, to si nevzpomenu," řekl policii Bušek.

Válková však nyní poukázala na to, že podání stížnosti pro porušení zákonaby bylo v rozporu s ústavním pořádkem, protože podle Ústavy jsou rozhodnutí Ústavního soudu závazná pro všechny orgány i osoby.

V roce 1997 byl ze tří fondů převeden majetek v hodnotě 1,23 miliardy korun na účet makléřské společnosti Umana. Jako protihodnotu dostal fond téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Peníze byly odčerpány z Plzeňské banky, která byla depozitářem fondu. Peníze se už zpátky získat nepodařilo, většina skončila na účtech v zámoří. CS Fondy do února 1997 ovládala Tykačova finanční skupina Motoinvest. Soudy již v minulosti uložily za vytunelování CS Fondů čtyřem mužům nepodmíněné tresty.

Související

Helena Válková /ANO/

Válkovou vláda odvolala z funkce zmocněnkyně pro lidská práva

Vláda dnes odvolala z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva poslankyni opozičního hnutí ANO Helenu Válkovou. Na pozici skončí k 31. lednu. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu. Návrh na jmenování případného nového zmocněnce či zmocněnkyně dnes vláda v programu neměla.

Více souvisejících

Helena Válková (ANO) Pavel Tykač Marie Benešová

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Robert Fico

Fico je po operaci stále v ohrožení života, tvrdí tisk. Podle úřadů je stabilizovaný

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

před 1 hodinou

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un vyzval k "epochální změně" v rámci příprav na válku

Severokorejský lídr Kim Čong-un vyzval k "epochální změně" v rámci příprav na válku dosahováním cílů stanovených při výrobě vojenského arzenálu, uvedla ve středu severokorejská média podle zprávy agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy