Rozkol ve Sněmovně: Jednání o lustracích odloženo, Dienstbier se pustil do lidovců

Praha - Poslanci se vrátí k projednávání návrhu KSČM na zrušení lustračních zákonů v úterý. Odklad z dneška prosadila ČSSD i za přispění poslanců hnutí ANO a KDU-ČSL. Lidovci ráno uvedli, že pokud nebude předloha komunistů zamítnuta už v úvodním kole projednávání, odejdou z vlády. Chtějí, aby se o ní rozhodlo do hlasování o vyslovení důvěry kabinetu, které je plánováno na přespříští týden.

Proti odkladu byly kluby TOP 09 a Starostové a ODS. Hned po hlasování si vzaly přestávky a schůze byla přerušena do úterního odpoledne.

Návrh na zrušení lustračních zákonů začali poslanci projednávat ve středu. Lidovcům se dnes ráno nepodařilo prosadit, aby pokračovali už dnes jako první bod. Koaliční ČSSD a hnutí ANO jejich návrh nepodpořily. Šéfa sociálnědemokratických poslanců Romana Sklenáka krok KDU-ČSL překvapil, nebyl prý konzultován.

Lustrační zákony se ale měly nakonec dostat na dnešní jednání stejně, podle pořadí programu. Návrh na odročení Sklenák zdůvodnil tím, že kluby by měly mít čas na diskusi o předloze KSČM. Odklad získal podporu i deseti lidoveckých poslanců, jeden se hlasování zdržel. Je zřejmě, že navzdory posunu projednávání normy komunistů bude požadavek KDU-ČSL na to, aby bylo dokončeno do hlasování o vládě, splněn.

Pavel Bělobrádek zopakoval, že KDU-ČSL je zásadně proti rušení lustračních zákonů, které navrhují komunisté: „My jsme jasně upozornili naše koaliční partnery, že v případě, že by bylo prohlasováno, aby šel návrh komunistů na zrušení lustračního zákona do dalšího čtení, je to pro nás důvod ukončit naši koaliční spolupráci. To je věc jednoznačná. My jsme se s ní nijak netajili, jenom to chceme zopakovat a také chceme, aby to hlasování bylo ještě před důvěrou vlády – z logických důvodů."

Zbytečně silácká slova

Podle ministra pro lidská práva, sociálního demokrata Jiřího Dienstbiera, je hrozba lidovců zbytečná: „Já myslím, že to jsou zbytečně silácká slova. Jsme na začátku, tak hned mluvit o vystupování z koalice mi nepřijde úplně šťastné. Lustrační zákon nikde v koaliční smlouvě řešen není. Na druhé straně máme nějaké principy koaliční spolupráce, tak jistě je možné o věci jednat."

Poslanec Jaroslav Zavadil (ČSSD) se domnívá, že by se mělo spíše mluvit o rekonstrukci tohoto zákona, uvedl server rozhlas.cz. „Ty nejhorší, které postihnout měl, nepostihl ani v 90. letech," míní Zavadil.

"Já bych rozpad koalice nepředpokládal, spíše se zdá, že lidovci potřebují nějaké politické body, a určitě si všimli, že pravicové strany hrají v posledních dnech na antikomunistickou notu. Lidovci, aby nepřišli o voliče, které budou hledat i v pravém středu, tak musí udělat nějaký tah. Tento tah se očividně povedl, protože se o něm mluví a může jim pomoci zlepšit image středo-pravé strany," řekl k situaci Petr Holub, redaktor Mladé fronty DNES.

Komentátor Hospodářských novin Jiří Šídlo si rýpl do koalice a předevím lidovců: "KDU-ČSL se zavazuje, že minimálně jednou během volebního období některý z jejích poslanců navrhne úplný zákaz potratů, aby tím připomněla svým voličům, proč ji vlastně volili. Vedení KDU-ČSL pak prohlásí, že si hluboce váží principu ochrany lidského života od početí do přirozeného konce a jednoznačně odmítá umělé přerušení těhotenství, "v tuto chvíli" však uznává, že pro legislativní úpravu tohoto kroku neexistuje v Poslanecké sněmovně většinová politická vůle."

"Koaliční strany se zavazují, že jedna krize nesmí trvat déle než pět pracovních dní a mezi jednotlivými krizemi musí uběhnout minimálně měsíc. Koaliční jednání se v žádném případě nebudou konat o víkendu, v červenci, srpnu a během Vánoc a Velikonoc," dodal komentátor.

Související

Více souvisejících

Lustrační zákon KDU - ČSL Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy