Dva platy pro hejtmany? Je to jen špička ledovce

Praha – Hejtmani ČSSD, kteří jsou zároveň poslanci, mají brzy oznámit, jak hodlají postupovat, aby časově zvládali práci. To je jen kapka v moři, takových případů je ve sněmovně i v senátu mnohem víc, rozčiluje se místopředseda krajského výboru Starostů a nezávislých Věslav Michalík.

Práce poslance i senátora je podle Michalíka časově náročná, proto by měla být tím jediným, co politik vykonává. „Ústava i zavedené zvyklosti předpokládají, že práce poslance je práce vysoce odborná, náročná a na plný úvazek. Proto také poslanci za tuto práci přísluší nadstandardní odměna. V základu s minimálními náhradami kolem 80.000 Kč měsíčně," vysvětluje Michalík, podle kterého je pak divné, že někteří stíhají dvě až tři plnohodnotná zaměstnání.

„Senát sice nezasedá tak často jako sněmovna, nicméně i u senátorů se vychází z předpokladu, že se jedná o práci vysoce odbornou, náročnou a na plný úvazek, a tudíž dobře placenou. Základní plat senátora je dokonce o něco vyšší než plat poslance," kritizuje neetické chování politiků člen Starostů. Kumulování funkcí dokonce přirovnává k mnohoobročnictví v době Jana Husa.

„V současné době máme za ČSSD šest hejtmanů, kteří jsou zároveň poslanci nebo senátoři. Nechtějí si přiznat, že něco musí flákat. Buď hejtmana, nebo poslance či senátora. Za ČSSD, KSČM a KDU-ČSL máme náměstky hejtmanů, kteří údajně bez problémů stíhají krajskou exekutivu a k tomu jsou poslanci či senátoři. Bez problému to asi nebude," myslí si Michalík.

Do výčtu politik zařazuje i další. „Máme poslance a senátory různých, kteří zároveň stíhají pracovat ve funkci rektora vysoké školy, děkana vysoké školy, ředitele výzkumného ústavu. Jak to dělají nevím. Ale nedokážu si představit, že obojí pořádně. Máme poslance a senátory za ODS, ČSSD a ANO, kteří jsou zároveň primátory statutárních měst," vyjmenovává zastupitel, podle kterého parlament neprodukuje kvalitní zákony.

„Naše zákony jsou špatné, vzájemně neprovázané, často novelizované. Není divu, když nezanedbatelný počet zákonodárců má práci v parlamentu jako jeden z mnoha úvazků. Francouzský parlament před pár dny definitivně schválil návrh zákona, který zakazuje poslancům a senátorům kumulovat mandát zákonodárce a nějakou vyšší funkci v místní správě," navrhuje Michalík možné východisko.

Dalším řešením je podle něj ponechat možnost být současně ve dvou funkcích, ale z veřejných peněz hradit pouze jeden plat. „Těžko bude parlament produkovat kvalitní zákony, pokud bude možnost zákonodárnou moc vykonávat na vedlejšák," razantně říká člen Starostů a nezávislých.

Související

Věslav Michalík (uprostřed)

Zemřel místopředseda STAN Věslav Michalik, bylo mu 59 let

Ve věku 59 let dnes zemřel místopředseda hnutí STAN a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik. Na twitteru to uvedl předseda STAN Vít Rakušan. Podle serveru Neovlivní.cz zemřel Michalik odpoledne náhle na výletu v horách. Po loňských sněmovních volbách se původně měl stát ministrem průmyslu a obchodu, nominace se ale vzdal kvůli pochybnostem o svém dřívějším podnikání a možném střetu zájmů.
Petr Gazdík (STAN).

Starostové a nezávislí mají na ministra průmyslu čtyři kandidáty

Hnutí STAN má na ministra průmyslu a obchodu v nové vládě čtyři kandidáty, řekl dnes místopředseda hnutí Petr Gazdík v České televizi (ČT). Finálního kandidáta na ministra bude dnes večer prostřednictvím on-line jednání schvalovat celostátní výbor hnutí. Nahradit má místopředsedu STAN Věslava Michalika, který na nominaci rezignoval v uplynulém týdnu kvůli spekulacím o střetu zájmů.

Více souvisejících

Věslav Michalík Starostové a nezávislí (STAN) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy