Starostové a nezávislí mají na ministra průmyslu čtyři kandidáty

Hnutí STAN má na ministra průmyslu a obchodu v nové vládě čtyři kandidáty, řekl dnes místopředseda hnutí Petr Gazdík v České televizi (ČT). Finálního kandidáta na ministra bude dnes večer prostřednictvím on-line jednání schvalovat celostátní výbor hnutí. Nahradit má místopředsedu STAN Věslava Michalika, který na nominaci rezignoval v uplynulém týdnu kvůli spekulacím o střetu zájmů.

"V tuto chvíli jsou ti kandidáti čtyři," řekl Gazdík. Jejich jména nechtěl upřesnit. "Jsou to velmi erudovaní kandidáti a každý z nich je schopen zastávat funkci ministra průmyslu a obchodu, což bude v příštím volebním období mimořádně těžká pozice," dodal Gazdík s poukazem na energetickou krizi, dostavbu nových jaderných bloků a na plán Green Deal navržený Evropskou komisí ke snížení emisí skleníkových plynů.

Podle webu Seznam zprávy by se ministrem průmyslu mohl stát ekonom z CERGE-EI Filip Matějka. Předseda Starostů Vít Rakušan připustil, že roli ministra průmyslu by zvládl například někdejší plzeňský hejtman a bývalý ředitel Škody Transportation Josef Bernard. STAN s ním však počítá spíš v roli předsedy sněmovního rozpočtového výboru. Rakušan má jméno Michalikova náhradníka sdělit lídrovi budoucí vládní koalice Spolu s Piráty a Starosty Petru Fialovi (ODS) do pondělního dopoledne.

Fialu dnes prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem. V pondělí prezident plánuje zahájit sérii schůzek s kandidáty na ministry, jak plánoval před tím, než byl pozitivně testován na koronavirus. Kandidáty bude přijímat v abecedním pořadí, schůzky by chtěl ukončit do 13. prosince. Potom bude možné chystat jmenování celé vlády, řekl prezident při dnešním ceremoniálu.

Michalikova rodina má podíl 96 procent ve fondu Valour, sám místopředseda STAN má ve fondu třetinový podíl. Fond ovládá tři solární elektrárny, díky kterým se řadí k předním výrobcům elektřiny ze sluneční energie v zemi, uvedl server Seznam Zprávy. Potenciální střet zájmů by se podle Michalika dal vyřešit prodejem elektráren. Server Neovlivní.cz ve středu napsal, že Starostové měli od května dokument, na jaké aspekty Michalikova podnikání by mohla média upozorňovat. V roce 2010 úspěšný starosta Dolních Břežan a bývalý bankéř kvůli stejným problémům zmizel ze společné kandidátky STAN a TOP 09, tentokrát jeho straničtí kolegové podle serveru vsadili na to, že "minulost nikdo nevytáhne".

Související

Petr Gazdík (STAN)

Balaš bude mít 16 poradců, na ministerstvo se vrací Gazdík

Ministru školství Vladimíru Balašovi (za STAN) bude se vzdělávací politikou pomáhat 16 poradců. Jsou mezi nimi například bývalí ministři školství za STAN a za ANO Petr Gazdík a Robert Plaga, zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl a předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV) Lenka Felcmanová. Na webu ministerstva to dnes uvedla jeho mluvčí Aneta Lednová.

Více souvisejících

Petr Gazdík Starostové a nezávislí (STAN) ministerstvo průmyslu Věslav Michalík

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy