KSČM poražena, lustrační zákony jsou dál platné

Praha - Sněmovna dnes zamítla už v úvodním kole projednávání návrh KSČM na zrušení lustračních zákonů. Pokud by jej poslanci propustili do dalšího schvalování, KDU-ČSL hrozila odchodem z vládní koalice. Pro zamítnutí hlasovalo 121 ze 167 přítomných poslanců, proti jich bylo 39.

Konec projednávání normy komunistických poslanců podpořilo vedle poslanců TOP 09 a Starostů, ODS a KDU-ČSL taky 35 sociálních demokratů, 27 členů frakce hnutí ANO a deset poslanců Úsvitu. Proti hlasovalo z klubů ČSSD a ANO po třech poslancích.

Předlohu KSČM začala projednávat Sněmovna už minulý týden. K hlasování se poslanci dostali opět po vzrušené debatě až dnes.

Do lustračních zákonů se ostře pustil bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Zastavily podle něho kariéru řadě lidí, a ač měly platit omezenou dobu, jsou účinné do současnosti. Řada lidí se z rozhodnutí soudů ocitla v seznamech bývalé Státní bezpečnosti neoprávněně, podotkl Grebeníček a uvedl, že řada lidí z StB naopak dostala výjimku pro působení na ministerstvu vnitra. "Umožnil hon ne na příslušníky StB, ale na čarodějnice," komentoval Grebeníček zákon.

"Komunistický režim byl zločinný, dopustil se vlastizrady a poškodil tento národ," zdůraznil od řečnického pultíku lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. 

Ministr kultury a bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman (KDU-ČSL) zdůraznil, že lustrační zákon tu nestojí pouze proti spolupracovníkům komunistické tajné bezpečnosti, ale především proti oficiálním funkcionářům tehdejšího režimu a nositelům diktaturní moci od úrovně okresního tajemníka KSČ nebo KSS, uvedl web CT24. "Vím velmi dobře o slabinách, které v lustračním zákonu jsou. Je jistě rozumné se nad nimi zamyslet, ale musí to být podnět demokratických sil, a nikoli strany, která se odkazuje na svou totalitní minulost a nedokázala se s ní vyrovnat," dodal.

Marta Semelová v návaznosti na diskusi uvedla, že KSČM zastupuje ve sněmovně důchodce a lidi, kteří nemají dostatek peněz na živobytí, zdravotnické služby či nedosahují průměrnou mzdu. "Pokud tady mluvíte o diktatuře z období před listopadem 1989, chtěla bych upřesnit, že teď je tady diktát lží a peněz," řekla důrazně. "Mou mámu důchodkyni nezastupujete, tu si z toho seznamu škrtněte," poprosil Semelovou poslanec Michal Kučera z TOP 09.

Související

Více souvisejících

Lustrační zákon Poslanecká sněmovna KSČM

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy