Zákaz adopcí homosexuály je protiústavní. Dienstbiera podporuji, říká Paggio

ROZHOVOR - Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier /ČSSD/ hodlá v Česku prosadit možnost adopcí dětí homosexuálními páry. Pro mnohé to je šokující, nepřirozené a pobuřující. Ne pro exposlance Viktora Paggia /LIDEM/. Ten se o podobný krok již pokusil v minulé sněmovně. Neúspěšně. EuroZprávy.cz se ho proto dotázaly, co si o možné úspěšnosti Dienstbierovy iniciativy myslí a s jakými problémy se on sám setkal.

EZ: Podporujete iniciativu pana ministra?

Ano, podporuji.

EZ: Je nemožnost adopcí pro homosexuální páry opravdu diskriminující?

Jednoznačně ano. Diskriminující a protiústavní.

EZ: Myslíte si, že je na takový krok česká společnost připravena?

Lidská práva nejsou oblastí, kde máme čekat na to, až "bude společnost připravena". Když v roce 1962 nastupoval první černoch na univerzitu v Mississippi, místní bílá většina na to také nebyla připravena. Přesto to byl správný krok.

EZ: Nebojíte se, že by se mohla přijetím takového zákona rozdělit společnost podobně, jako se tomu stalo ve Francii?

Společnost už v této otázce rozdělená je, stejně jako byla třeba v otázce hlasovacího práva pro ženy. No vidíte - ženy teď hlasovací právo mají a nikoho ani nenapadne to zpochybňovat. To je přirozená součást vývoje společnosti. Dojdeme k tomu.

EZ: Má šanci návrh nalézt dostatečnou podporu v parlamentu? Přeci je lidovci s podobným návrhem pravděpodobně souhlasit nebudou a jsou vládní stranou..

Ano, šanci má, protože věcné argumenty jsou na straně předkladatelů.

EZ: S jakou reakcí jste se u svých sněmovních kolegů setkal vy, když jste s myšlenkou na legalizaci adopcí homosexuálními páry přišel?

To se nedá paušalizovat. Někteří byli vstřícní hned od začátku, některým se návrh nelíbil. Nakonec ale záleželo na tom, jestli k tomuto tématu přistupovali racionálně. Pokud ano, podařilo se mi je získat, protože fakta jsou na naší straně. Náš návrh z minulého volebního období měl nakonec 20 předkladatelů napříč politickým spektrem, což byl veliký úspěch.

EZ: Byl byste ochotný nějak s přípravou návrhu panu Dienstbierovi pomoct?

Samozřejmě. Po skončení poslaneckého mandátu jsem se stal členem občanského sdružení PROUD, které zrovnoprávnění gay-lesbických párů prosazuje. Nerad odcházím od rozdělané práce a hodlám celou věc dotáhnout do konce.

Související

Více souvisejících

Jiří Dienstbier ml. Homosexuálové Viktor Paggio

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy