Šéf Transparency se bojí, že Rittig pláchne

Praha - Propuštění Ivo Rittiga z vazby je obrovský risk. Hrozí, že uteče ze země, míní ředitel Transparency International David Ondráčka. O zatčení Rittiga a kauze DPP hovořil v pořadu Hyde park na ČT24.

"Nechápu, proč soudce nepřistoupil k vazbě, riziko útěku tady existuje, už jen proto, že Ivo Rittig a celá skupina mají řadu kont a firem v zahraničí a zejména v daňových rájích, kam se utíká velmi hezky a obtížně se ti lidé získávají zpět," obává se Ondráčka.

Organizace Transparency International na pochybné machinace s penězi v rámci pražského dopravního podniku dlouhodobě upozorňuje. Ondráčka tak ocenil, že policie jde po hlavních hybatelích údajné organizované skupiny, která má z DPP vyvádět peníze.

Rittig a několik dalších lidí bylo po čtvrteční policejní razii obviněno z praní špinavých peněz v kauze DPP. Ondráčka ale tvrdí, že Transparency má indicie o jejich zapojení do nekalých zakázek v rámci státního podniku Lesy ČR a "solárního tunelu".

"To, co se v dopravním podniku dělo, není vůbec normální. Zakázky nedávaly smysl, byly násobně předražené. Například SMS jízdenky, právní služby, chystané zakázky na přestavby stanic metra, chystané pronájmy na desítky let za směšný peníz. Celé to bylo korunováno nákupem tramvají, který byl pro celý dopravní podnik ohromnou zátěží, ze které se ekonomicky dostává dodnes," uvedl Ondráčka nejpochybnější zakázky DPP.

Připomněl, že tyto zakázky se z většiny připravovaly za Pavla Béma. Ten prý nese jasnou politickou odpovědnost. Trestní odpovědnost prý bude těžké dokázat.

Psali jsme:
Právník: Propuštění Rittiga byl správný a chytrý krok Babiš o Rittigovi: Sebrali vám kmotra, který řídil celou ODS Zlom, komentuje opozice zatčení Rittiga. Dosud policie honila politiky
 

Související

Rusko, ilustrační foto

Rusko označilo Transparency International za nežádoucí organizaci a zakázalo ji

Ruská generální prokuratura označila Transparency International za nežádoucí organizací, oznámila dnes ruská média. Již dříve ruské úřady udělily této nevládní organizaci sídlící v Berlíně a bojující proti korupci po celém světě hanlivou nálepku zahraničního agenta. Spolupráce s nežádoucí organizací hrozí v Rusku trestním postihem a vězením.
Soudní dvůr EU

Boj za transparentnost se vrací o roky zpět, komentuje TI verdikt unijního soudu

Rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie z minulého týdne ohledně evidence skutečných majitelů vrací boj za transparentnost vlastníků společností, ale i třeba boj proti praní špinavých peněz v EU, o deset let zpět. Na dotaz ČTK to dnes uvedl vedoucí analytik protikorupční organizace Transparency International (TI) Marek Chromý, podle kterého je rozhodnutí soudu též nejednoznačné v tom, jak má EU zareagovat.

Více souvisejících

transparency international David Ondráčka Ivo Rittig

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Ruská oslava Dne vítězství nemá nic společného s druhou světovou válkou

Odkaz sovětského vítězství nad nacistickým Německem živí proválečnou agresi v Putinově Rusku, a je oslavován s náboženským zápalem. Ve svém komentáři to uvedl server Kyiv Independent.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy