Pryč s komunistkou Semelovou, navrhla TOP 09 v Praze

Praha - Zastupitelé TOP 09 na dnešním jednání zastupitelstva Prahy chtěli vyzvat k odstoupení zastupitelku Martu Semelovou (KSČM), tento bod však do programu jednání nakonec nebyl zařazen.

Podle radní Evy Vorlíčkové (TOP 09) porušuje Semelová svými výroky zákon i kodex zastupitele, když například v České televizi uvedla, že pochybuje o tom, že doznání Milady Horákové bylo komunistickým režimem vynucené. "Tvrzení, že násilná okupace vlasti s desítkami zavražděných civilistů byla internacionální pomocí, že Vasil Bilak byl pozitivní postavou nebo že justiční vražda Milady Horákové nebyla postavena na vynuceném přiznání, nejsou akty demokratické svobody projevu, ale veřejné ukázky pohrdání utrpením obětí komunistického režimu a akty neskrývaného opovrhování zákony naší země," řekla na jednání zastupitelů Vorlíčková.

Zastupitelům potom navrhla, aby do programu jednání zařadili materiál, jehož schválením zastupitelé vyzvou Semelovou k rezignaci. Podle zákona totiž zastupitel nemůže být odvolán, o svůj mandát může přijít pouze tak, že se jej sám vzdá.

Zastupitelé hlavního města Semelovou k odstoupení vyzvali již jednou v únoru 2011, kdy přijali usnesení, kterým ji vyzvali, aby se vzdala mandátu poslance, protože velebením stalinismu porušuje Ústavu a Listinu základních práv a svobod.

Poslankyně KSČM, která se netají například obdivem ke komunistickému prezidentovi Klementu Gottwaldovi, je svými radikálními názory známá. 

Podle vyjádření předsedy komunistické strany Vojtěcha Filipa, které má Český rozhlas k dispozici, nejde o oficiální stanovisko strany. Jsou to prý jen názory jednotlivce, a ty nemůže nikomu zakázat, i když s nimi nesouhlasí.

Výroky Marty Semelové se nelíbily Dušanu Makovskému z iniciativy ProtiAlt, a tak podal k Městskému státnímu zastupitelství v Brně trestní oznámení. „Na jedné straně tady stačí minimální drobnost, aby nějaký mládežník na facebooku sdílel písničku z YouTube, okamžitě se národ křižuje a soudní mašinérie běží. Na straně druhé ve veřejnoprávní televizi vystoupí Semelová, začne tam bagatelizovat politické vraždy, politické procesy a neděje se prakticky nic," vysvětlil.

V České republice zatím za podobné výroky nikdo trest nedostal. Před více než deseti lety se před soudem zodpovídal radikální komunista David Pěcha kvůli propagaci násilného komunistického režimu a kvůli pomluvě. Soud ho ale nakonec zprostil obžaloby. Pěcha později zřejmě spáchal sebevraždu, dodává Rozhlas.cz.

Související

KSČM Komentář

Komunisté zase velí zemi. I když se neoslovujeme soudruhu a major Zeman nezáří z obrazovky

KOMENTÁŘ – Po zemi se opět rozlila rudá barva, která diktuje, jak národ bude žít. Komunisté bohužel opět převzali moc nad republikou, i když se tváříme, že nám nevládnou. Z kabinetu Andreje Babiše si KSČM udělala své rukojmí, které plní, co jim nadiktují. Jinak by sestava ze Strakovy akademie nic neprosadila. Stala se pouhými loutkami v rukou bolševiků, kteří zvláště v koronavirové pandemii rozhodují o dění ve státě, jemuž velí. A tak rozkazují, kdy žáci půjdou do školy, anebo že ožebračí armádu o deset miliard. Nikdy se nevyplatí je podceňovat, stále jsou nebezpeční. Už jen tím, že stále existují a nejsou postaveni mimo zákon.

Více souvisejících

Marta Semelová top 09

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy