Dělnická strana šokuje: Ukrajinská krize nás špiní, za Tymošenkovou nestojíme

Praha - Nekompromisní postoj ke krizi na Ukrajině zaujímá Dělnická strana sociální spravedlnosti, která tvrdí, že celá situace je důkazem, že lze pomocí aktivního odporu dosáhnout změny. Zároveň se ohradila proti nařčení, že by do České republiky pozvala fašisty a vysvětluje, proč se domnívá, že situace na Ukrajině slouží ke špinění strany.

"Před několika dny jsem se dočetl, že naše strana pozvala do České republiky ukrajinské fašisty a banderovce, kteří se tak nechvalně zapsali do dějin Československa v období 2. světové války. K tomu musím ze své pozice uvést několik poznámek," píše na úvod svého vyjádření předseda strany Tomáš Vandas.

"Předně chci zdůraznit, že DSSS nikdy neospravedlní činy kohokoliv, kdo na našem území páchal zločiny proti lidskosti, bez ohledu na státní příslušnost. Dále jsme například odmítali požadavky na rušení tzv. Benešových dekretů, neboť je to pro nás uzavřená a neměnná kapitola," komentuje na stranickém webu Vandas činy minulé a přesouvá se do současnosti.

Podle něj přineslo dění na Ukrajině změny, s nimiž ne všichni souhlasí. "DSSS rozhodně nestojí na straně "revolucionářů" typu Klička, Jaceňuka či Tymošenkové, stejně ani tak nejsme na straně režimu oligarchů a korupčníků, což režim prezidenta Janukoviče zcela určitě byl," zaujímá nekompromisní postoj DSSS.

Dodává, že situace na Ukrajině je poučná, neboť dokazuje, že protesty, demonstracemi či aktivním odporem lze dosáhnout změny, která by byla potřeba i u nás. Zejména v případě kmotrů.

"Ukrajinské události jsou rovněž plné mediálních manipulací, lží a slov upravených k obrazu svému na každé straně barikády. Tím myslím, že mnohé nepokoje a střety mohli vyvolávat najatí provokatéři, kteří plnili svůj daný úkol," domnívá se předseda strany a dodává, že ani u nás to není jiné.

Vyjádřil se také k "pozvání fašistů", jak někteří označují jeho krok. "Předseda Pravého sektoru Jaroš se stal nyní zástupcem šéfa Národní bezpečnostní a obranné rady státu. Jedná se o významnou funkci ve výkonné moci. Jak to, že tedy Evropská unie a Spojené státy neprotestují, nehrozí ekonomickými sankcemi a ultimáty nové ukrajinské vládě, když takovou pozici zastává fašista a banderovec?" ptá se Vandas.

Související

Slovenský extremista Marián Kotleba

Bude Kotlebova strana rozpuštěna? Na Slovensku začal soud, Vandas se rozkřikuje

Slovenský nejvyšší soud dnes začal projednávat návrh generálního prokurátora Jaromíra Čižnára na rozpuštění krajně pravicové opoziční strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Zástupce prokuratury se ve zdůvodnění návrhu zaměřil zejména na programové teze LSNS vůči početné romské menšině a na údajné snahy strany odstranit v zemi demokratický režim. Podle Kotleby neexistuje žádný důvod ke zrušení jeho strany. LSNS přišly podpořit desítky jejích sympatizantů včetně předsedy české Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáše Vandase.

Více souvisejících

Tomáš Vandas dsss dělnická strana

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 33 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 8 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy