John: Slušný občan má na zbraň pro svou sebeobranu právo

Praha – Bývalý předseda Věcí veřejných chce prosadit takovou změnu legislativy, které by zlepšila postavení bránícího se člověka v případě napadení. Nechceme dovolit, aby nám iniciativní eurobyrokrati z Bruselu zatrhli v České republice jakoukoliv možnost sebeobrany, vyzývá na svém blogu Radek John.

„Nejčastěji opakovanou tezí politiků bránících změně je, že vše je vlastně v pořádku! Bojím se, že tento názor kultivovaný ve skleníku Poslanecké sněmovny, mají v této zemi jenom oni. Počet vyloučených lokalit v ČR nekontrolovaně roste, počet násilných trestných činů jenom za minulý rok stoupl na 18 689 – a to se do statistiky nepočítají znásilnění. A zločinci – lupiči, vrazi, násilnicí - nemusí mít při svých akcích proti občanům žádný strach," popisuje situaci v České republice bývalý ministr vnitra.

Podle Johna se pak slušný člověk bojí jakkoliv bránit, protože by jeho samotného mohli zavřít. „A dojezdové časy policie se v takových případech blíží dvaceti minutám. V té době už je samozřejmě dávno po všem, násilník spokojeně zmizel se svým případným lupem a hurá na další přepadení," říká politik, který jedním dechem dodává, že to neznamená dát komukoliv do ruky zbraň.

„Neříkám, pojďme rozdat každému v České republice bouchačku a pak tu bude bezpečno, jak se to snaží parodovat politici bránící změně. Něco takového by opravdu zvýšení bezpečnosti nepřineslo. Říkám pouze, že normální slušný občan má na zbraň pro svou sebeobranu právo! A platí to nejenom pro seniory a ženy, které bývají násilníkům vydány na milost a nemilost," myslí si John, podle kterého je důležité, aby se napadený mohl bránit beze strachu, že bude potrestán.

„Má snad útočníkovi raději uvařit kafé a počkat až si ho dopije a dá mu ránu? Strach, že by napadený mohl být za sebeobranu postižen, ho paralyzuje. Dělá z něj snadnou oběť útočníka. Pokud ho přepadne někdo u něj doma, měl by mít možnost bez strachu použít cokoliv, čím se lze bránit," říká rázně bývalý novinář a čestný předseda Věcí veřejných.

Související

Radek John

ČSSD se musí omluvit Johnovi za označení tunelář

Praha - ČSSD se musí omluvit bývalému předsedovi Věcí veřejných Radkovi Johnovi za to, že ho strana v minulosti označila za tuneláře. Rozhodl o tom pražský městský soud, kde John na sociální demokraty podal žalobu.
Radek John

Radek John se stydí. Za policii a za...

Praha - Publicista, moderátor, spisovatel a exministr vnitra Radek John se stydí za českou policii i za své spoluobčany. Uvedl to v reakci na sobotní demonstrace proti islamizaci Evropy.

Více souvisejících

Radek John obrana zbraně

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 35 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy