Eurovolby se blíží: Zatočí s EU populisté a extremisté?

Praha/Brusel - Výsledky voleb do Evropského parlamentu v Česku budou moci být zveřejněny současně s ukončením hlasování v celé EU. Umožní to novela, kterou dnes hladce schválil Senát. Normu ještě dostane k podpisu prezident. Češi si budou volit nové evropské poslance v pátek 23. a v sobotu 24. května. V některých zemích EU se ale bude hlasovat ještě o den později, tedy v neděli 25. května.

Kompletní výsledky evropských voleb za Česko by tak mohly být známy už v neděli před půlnocí, nikoliv až v pondělí nad ránem jako při minulých evropských volbách.

Volební komise v Česku budou moci podle návrhu zahájit sčítání odevzdaných hlasovacích lístků již po ukončení hlasování na českém území, i když by v jiných členských státech unie ještě byly volební místnosti otevřené. Výsledky hlasování budou moci komise postoupit Českému statistickému úřadu. Ten ale bude muset s jejich zveřejněním na volebním serveru počkat až na dokončení hlasování v celé EU.

Při minulých evropských volbách museli čeští volební komisaři se sčítáním čekat. "To v praxi způsobuje organizační obtíže zejména obecním úřadům a okrskovým volebním komisím a posouvá okamžik zpracování celkového výsledku hlasování voleb do Evropského parlamentu za Českou republiku," uvedlo ministerstvo vnitra v předkládací zprávě. Při evropských volbách v roce 2009 se mohly hlasy sčítat až v neděli 7. června od 22:00, i když hlasování skončilo v Česku už o den dříve ve 14:00.

Projekce ukázaly, že středolevé strany získají kolem 220 míst v Evropském parlamentu z celkových 751. Což je necelých třicet procent. Dnes mají tyto formace v EP 194 míst. Středopravé strany mají v europarlamentu 274 míst a měly by klesnout na číslo kolem 200 křesel. Pokud by se tyto předpoklady ukázaly jako správné, bylo by to první vítězství socialistů od roku 1994.

Ovšem průzkum také ukázal enormní nárůst extrémistických a populistických stran, které jsou k Evropské unii velmi kritické. Například britská UKIP by měla obsadit druhé místo za levicovými labouristy, vládnoucí konzervativci premiéra Davida Camerona mají skončit s odstupem až třetí. Ve Francii má dokonce zvítězit Národní fronta Marine Le Penová a v Itálii hnutí Pěti hvězd komika Beppe Grilla. Podobné strany mají šanci na úspěch také v Nizozemsku, Švédsku, Dánsku, Belgii a zřejmě i jinde. Poněkud se změnila situace v Řecku, kde po zatčení několika představitelů nacionalistického Zlatého úsvitu vede podle průzkumů levicová Syryza.

Když budou čísla z průzkumu platit, mohla by z nouze vzniknout v Evropském parlamentu velká koalice levé a pravé frakce, která by se tím mohla lépe bránit antiunijním silám. Průzkum zveřejnil Reflex.cz s odvoláním na server observer.com.

Související

Lukáš Vlček (použito se svolením L. Vlčka) Rozhovor

Pokud bude Síkela eurokomisařem, jsem připraven stát se ministrem, říká místopředseda STAN Vlček pro EZ

Jak Starostové hodnotí výsledek evropských voleb? Proč se už s Danuší Nerudovou nepočítá na post evropské komisařky? Jak moc reálná je situace, v níž se eurokomisařem stane současný ministr průmyslu Síkela? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy zeptaly Lukáše Vlčka, místopředsedy STAN a také možného kandidáta na nového ministra průmyslu a obchodu. 

Více souvisejících

Eurovolby Volby Senát ČR

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Ukrajině: Kvůli spolupráci s Ruskem zabili představitele Záporožské JE

Při atentátu pomocí bomby nastražené v autě Ukrajina v pátek zabila vysokého představitele Záporožské jaderné elektrárny, která je pod kontrolou Ruska. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy