Exministr Heger: TOP 09 by i zrušení regulačních poplatků zatleskala

Praha – Vláda se rozhodla dát v tomto roce nemocnicím dvě miliardy korun. Má jít o kompenzaci za zrušené stokorunové poplatky za pobyt v nemocnici. Bývalý ministr zdravotnictví a současný předseda výboru pro zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) považuje dění kolem poplatků za „absurdní představení“.

Podle Hegera nemá vládní koalice zcela jasno, jak s regulačními poplatky naložit. Zatímco sociální demokraté prosazují úplné zrušení, Hnutí ANO a KDU-ČSL jsou proti. Přiznává však, že vše je otázkou následujícího vývoje: „Pokud se ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi podaří zvýšit efektivitu systému do konce roku tak, aby se ušetřily cca 3 miliardy korun na zrušení zatím fungujících regulačních poplatků, TOP09 to ocení, přestože se rušení brání."

Bývalý ministr zdravotnictví ale považuje zrušení stokorunového poplatku za populistické. Připomíná, že i vládní koalice mluví o tom, že je české zdravotnictví ve finanční krizi, a váhá nad vynaložením dvou miliard jako kompenzace. Ministr zdravotnictví Rusnokovy vlády Martin Holcát chtěl zavést nižší poplatek a to šedesátikorunový, což by podle Hegera pomohlo státnímu rozpočtu, neboť by nebyl tak napínán.

„Celé toto trochu absurdní představení se navíc odehrává v situaci, kdy je v ČR přímá spoluúčast pacientů jedna z nejnižších v EÚ a kdy jsou poplatky nejenom potřebným zdrojem příjmů zdravotnictví, ale také nástrojem, připomínajícím, jak je potřeba šetřit každou korunou tak, aby bylo dostatek peněz na nejzávažnější stavy," dodává Heger pro EuroZprávy.cz.

Související

Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví

S koncem nouzového stavu kolaps nenastane. Vláda jen straší lidi a politikaří, říká exministr Heger

Neprodloužení nouzového stavu v době koronavirové pandemie nevyvolá podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera v zemi kolaps. „Zákon o ochraně veřejného zdraví může stanovit řadu restrikcí, aby nedošlo k úplnému chaosu. Vláda lidem nezdůraznila, že takovou gescí ministerstvo zdravotnictví disponuje. Místo toho kabinet politikaří a veřejnost jen straší, jaké katastrofické scénáře nás čekají, když nebudeme mít nouzový stav,“ říká pro EuroZprávy.cz Leoš Heger.

Více souvisejících

Leoš Heger Martin Holcát Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 41 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy