Česko by nemělo být popelnicí Evropy, říká kandidát Zdechovský

ROZHOVOR - Kandidát ve volbách do Evropského parlamentu za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský zažívá tento rok svou druhou kandidaturu na post europoslance. Zatímco podle jeho slov byla ta minulá pouze "do počtu", letos okupuje třetí místo na kandidátce a dělá vše proto, aby byli lidovci úspěšní.

Proč jste se rozhodl kandidovat do Evropského parlamentu?

Kandiduji, protože se nechci smířit se současnou situací v České republice a Evropě. EU výrazně ovlivňuje dění okolo nás, proto je nutné nebýt pouze jejími kritiky, ale zapojit se do změn, které pomohou k jejímu lepšímu rozvoji. Bude-li prosperovat Evropa, bude prosperovat i Česká republika. Prosperita naší země znamená pozitivní budoucnost pro nás i naše děti, a právě to mě motivuje ke kandidatuře do Evropského parlamentu

Na post europoslance kandidujete již podruhé, poprvé tomu bylo před pěti lety. Liší se nějak Vaše současná kandidatura od té minulé?

Liší se samozřejmě v mnoha věcech. Před pěti lety jsem byl spíše do počtu až na 14. místě kandidátky, protože jsem tehdy přenechal své osmé místo panu profesoru Klenerovi. Nyní jsem na jedné z předních pozic, což s sebou přináší i zvýšené úsilí při kampani. Chci, aby strana získala tři mandáty, a udělám proto maximum. Objíždím se svým týmem celou republiku a snažíme se získat straně nové voliče.

Prožíváte stejné pocity, jako při poslední kandidatuře, nebo jste klidnější, když víte, co vás čeká?

Je to pro mě sice už druhá kandidatura, ale právě skutečnost, že figuruji na jednom z předních míst kandidátky, přede mě staví řadu nových výzev a také chuť zapojit se do kampaně s mnohem větší vervou. Kampani nyní věnuji drtivou většinu svého času a udělám vše proto, aby KDU-ČSL byla úspěšná.

Jako majitel PR agentury jste se podílel na přípravě mnoha politických kampaní. Je lehčí stát v pozadí všeho dění a celou kampaň řídit, nebo být oním kandidátem, jehož osud mají v rukou voliči?

Můžu říci, že je to velmi podobné. I při vedení kampaně neseme zodpovědnost za úspěch či neúspěch daného kandidáta či kandidátů, který je zároveň vizitkou PR agentury jako celku. Pro mě je to obrovská zkušenost. Dívám se najednou na celou kampaň úplně jinak a chápu i to, co prožívají během kampaně kandidáti. A to je pro mě jako tvůrce kampaní velmi důležité.

O českých europoslancích se toho obecně moc neví a veřejnost o jejich činnost nejeví příliš velký zájem. Čím si to vysvětlujete?

Obecně je to dané tím, že zorientovat se v problematice EU je poměrně složité, a zprávy referující o EU jsou podávány spíše sporadicky, protože nedokážou tolik oslovit čtenáře či diváky, kteří se o evropské dění hlouběji nezajímají. Navíc lidé vnímají Brusel něco, co je jím vzdálené a co se jich vlastně vůbec netýká, což samozřejmě není pravda, dění v Evropském parlamentu se týká nás všech. Když jsou poslanci líní a neaktivní, dotkne se nás to více než si mnozí myslí.

Myslíte, že po těchto volbách tomu bude jinak?

Zde navážu na svoji předchozí odpověď. Určitě budu podporovat úsilí zaměřené na větší osvětu kolem EU. Boření euromýtů a boji s neinformovaností o Evropské unii se sám často věnuji na svém blogu. Cesta bude ale velmi dlouhá, než se něco změní na nezájmu médií i samotných občanů. Změna vnímání není jen záležitostí samotných voleb.

Tématem letošních voleb je bezesporu imigrace, proti které vystupujete i Vy. Vidíte v otázce regulace imigrace nějaké účinné řešení?

Podíl přistěhovalců na obyvatelstvu České republiky je zatím zanedbatelný a dosud se nevyskytly žádné větší obtíže, které by měly negativní dopady na celou společnost. Musím ale počítat s tím, že jejich počet i podíl bude v průběhu dalších let postupně růst a je třeba vyvarovat se chyb, které udělaly země na západ od nás. Lidé, kteří chtějí žít v naší zemi, jsou samozřejmě vítáni. Stejně jako všichni ostatní ale musí dodržovat zákony země, která jim otevřela svoji náruč a ze svých cest po Evropě vím, že to zdaleka není samozřejmost.

Pokud tuto myšlenku převedeme do reality, tak jak v praxi předem poznáte, kteří imigranti budou dodržovat zákony a kteří ne?

Tak to se dopředu samozřejmě nedá říct a nesmíme všechny imigranty házet do jednoho pytle. Jsou mezi nimi i slušní a pracovití lidé. Nicméně na druhou stranu pokud někdo v rámci pětiletého svého pobytu na českém území spáchá přes 70 trestných činů a 200 přestupků, tak je něco špatně. V některých komunitách není například mlácení žen bráno jako nic špatného. A to je třeba jedna z věcí, kterou je potřeba lidem, kteří sem přichází, vysvětlit, že pro nás Evropany je takové chování trestné.

Psali jsme: Nepřizpůsobiví vypadli lidovcům z programu. Co se stalo? Muslimská obec škodí, policejní zásah byl v pořádku, říká lidovec Zdechovský Gross se přiznal, a co Paroubek, Nečas, Topolánek? ptá se lidovec

Ve Vašem nedávném článku, který jste poskytl také serveru EuroZprávy.cz, píšete, že „Evropa si v posledních letech nedokáže s přílivem migrantů poradit a ti jsou pak odkázáni na život na okraji majoritní společnosti a tvoří ghetta." I kdyby se povedlo omezit či zastavit imigraci jako proces, tito lidé, o kterých píšete, už do zemí EU imigrovali. Jak by se podle Vás měla Unie zachovat k nim?

Otázka imigrace je především záležitostí členských států. Pokud jsou imigranti ochotní zařadit se do společnosti, určitě jim v tom nelze bránit, nicméně pokud nejsou s to respektovat zákony země, která je přijala, v důsledku čehož vznikají tzv. „no go zones," pak je na místě takové lidi vyhostit.

V jednom ze svých článků jste rovněž uvedl, že nesouhlasíte se vstupem Turecka do Evropské unie. Znamená to tedy, že by se podle Vás EU již neměla dále rozpínat?

Odmítnutí Turecka v EU zdaleka neznamená, že by se EU měla přestat rozšiřovat. Už z názvu je ale patrné, že EU je otevřena pouze evropským státům. Turecko spadá většinou své rozlohy do Asie, a proto nevidím důvod, proč by mělo vstupovat do EU. Navíc současná vláda R. Erdogana se některými svými kroky od Evropy postupně vzdaluje i politicky, protože porušování základních lidských práv je neslučitelné s hodnotami EU.

Co byste rád změnil, pokud ve volbách do EP uspějete?

Priorit mám v případě svého zvolení několik. V první řadě bych však chtěl navázat na činnost Zuzany Roithové a její boj za práva spotřebitelů. Nechci, aby byla Česká republika i nadále popelnicí Evropy. Řada společností k nám dováží méně kvalitní zboží než např. do Německa. Vedle toho chci bojovat i za zrušení nemravně vysokých bankovních poplatků a v neposlední řadě se angažuji v iniciativě za jeden čas (For Only One Time) a toto téma chci dostat i na půdu Evropského parlamentu.

Související

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Eurovolby europoslanci

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy