Šok v ČSSD: Keller prý odhání levici, strana tak směřuje k porážce

Praha - Spolu s blížícími se volbami do Evropského parlamentu připadá české vládě jeden důležité úkol - vybrat budoucího českého eurokomisaře. Ve hře jsou zejména Pavel Telička, kterého prosazuje Babišovo ANO, a Pavel Mertlík, kterého by na postu rádi viděli sociální demokraté. Těm to však podle Lidových novin může zavařit vedoucí kandidátky do Evropského parlamentu Jan Keller.

Volba budoucího eurokomisaře se zřejmě zasekla na mrtvém bodě. Podle informací deníku Právo je z ČSSD slyšet, že Pavel Teličku, kterého podporuje hnutí ANO, strana dál nepustí. Naopak tomu má být u Mertlíka, kterého nepodpoří Babišova strana.

Sobotka na svou obranu tvrdí, že Telička se angažoval Bakalově NWR a mohl by prý hájit zájmy podnikatelských struktur. Babiš naopak podle práva odmítá Mertlíka jakožto bývalého ekonoma, který podle ministra nemá s fungováním EU žádné zkušenosti.

Do probíhající debaty o budoucím eurokomisaři vnesly svůj pohled i Lidové noviny, které píší, že ČSSD směřuje v eurovolbách k porážce a podstatný podíl na tom prý má lídr kandidátky Jan Keller.

"Kellerovi se nepodařilo sdružit mimoměstskou sociálně frustrovanou populaci, což si ČSSD sázkou na ostravského marxistu slibovala, zato se mu podařilo odehnat městskou levici, která je náročnější na erudici kandidátů," píše deník.

Navržení ekonoma Pavla Mertlíka na post eurokomisaře má tak vyvážit "efekt Keller", údajně to však odráží jistou paniku v ČSSD při měření sil s hnutím ANO, ale také bezradnost české vlády. "Koalici zjevně chybí strategie, čeho chce v Bruselu dosáhnout," píší LN.

Související

Jan Keller Rozhovor

Kdo chce, aby Češi zůstali chudí? Jan Keller pro EZ hovořil o situaci v Evropě

ROZHOVOR - Europoslanec a sociolog Jan Keller se dlouhodobě zaměřuje na problémy současné společnosti. Levicový intelektuál je profesorem Ostravské univerzity a svůj mandát v Evropském parlamentu již nebude obhajovat. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz tentokrát problematika institucí Evropské unie zůstala stranou a zeptali jsme se na problémy středních vrstev nejen v České republice, ale i v Evropě.

Více souvisejících

Jan Keller (sociolog) Pavel Tělička Pavel Mertlík (ČSDD)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy