Komunistka chce, aby měl EP zákonodárnou moc. Zahradil nesouhlasí, proč?

Praha – Česká republika už má eurovolby za sebou, lídři kandidátek i veřejnost čekají na vyhlášení výsledků. Už teď je ale jasná, že účast u voleb byla rekordně malá. Lidé v celé Evropě rezignovali, říká Kateřina Konečná z KSČM.

Podle Konečné by bylo potřeba lépe vysvětlovat evropská témata, kterým lidí často vůbec nerozumí. „Neúčastí lidé dávají najevo nezájem," myslí si Zahradil. „Ani politici tomu moc nepomohli. Klaus a další říkají, že Evropská unie je špatná a zlá. Lidé pak ani nemají chuť jít volit," vysvětloval v nedělní Partii Luděk Niedermayer z TOP 09.

„Říkalo se, že za neúčast u voleb může Klaus, protože mluví špatně o EU, euroskeptici, protože nesouhlasí s EU, média, že málo informují, lidé, protože nerozumí, školství, protože se o EU málo učí. Ale co ti šedí úředníci v Bruselu, ti by měli převzít zodpovědnost," vyjmenovával Zahradil.

Konečná si myslí, že by pomohla změna v Evropském parlamentu. „Teď parlament nemá žádnou moc, všechno stojí na Evropské komisi. Tu ale nikdo nevolí. Parlament by měl převzít od komise zákonodárnou moc," říká rázně kandidátka KSČM, podle které by o legislativě měl rozhodovat je řádně zvolený orgán.

S tím ale nesouhlasí bývalý europoslanec občanské demokracie. „V tom případě by se ale unie změnila na něco jako superstrát s klasickým parlamentem a komise by byl vláda. Vedlo by to k centralizaci a já si přeju spíše volný svazek států," stojí si za svým Zahradil.

„Federalizaci přece nikdo nechce, o tom se vůbec nemluví," nesouhlasí kandidát do EP za TOP 09. „Měl byste vědět, že Verhofstadt, kandidát na předsedu Evropské komise frakce, kam byste se případně zařadil, napsal knihu Spojené státy evropské, a chce zvětšit pravomoc EU na úkor členských států, což by vedlo právě k federalizaci," poučoval Niedermayera Zahradil.

S takovým výkladem ale politik nesouhlasí. „Já jsem četl snad všechny jeho rozhovory a tohle jsem tam neviděl. Jeho slova já interpretuji úplně jinak," uzavřel debatu Niedermayer.

Související

Jan Zahradil Komentář

Bonzování na sociálních sítích, aneb Jan Zahradil znovu zasahuje

Dnes se podíváme na to, co je to takový online virtue signalling. Bude řeč o mávání ctností nebo také signalizaci ctností, což je pejorativní neologismus pro okázalé předvádění morálních hodnot. Jako příklad si vezmeme europoslance Jana Zahradila a jednu jeho reakci.

Více souvisejících

Jan Zahradil Luděk Niedermayer Kateřina Konečná (poslankyně KSČM)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy