ODS nové voliče nezíská, šokuje Klausův bývalý poradce. A pak napsal toto

Praha - Člen ODS, publicista a někdejší poradce Mirka Topolánka a exprezidenta Václava Klause Tomáš Haas se rozepsal o současné situaci občanských demokratů. Ta podle něj nové voliče už nezíská a měla k propadu nakročeno již delší dobu, vedení s tím však nic neudělalo. Nyní je prý načase zhasnout, zavřít dveře a odejít.

"ODS nové voliče nezíská. Pravicových voličů u nás o mnoho víc není a část z nich ODS volit nebude hlavně proto, že zde jsou alternativy. Nechci se pouštět do rozkladů a argumentů o tom, kdo je pravicový a kdo ne, ale fakt je že část pravicových voličů bude volit ANO, část TOP09, menší část Svobodné a ještě menší část různé malé pravicové straničky a hnutíčka," píše úvodem člen strany Tomáš Haas.

Domnívá se, že ODS nepřišla o důvěru nárazově, ztrácí ji prý už od roku 2006, ve které dosáhla vrcholu své voličské atraktivity. Propad strany podle něj nezpůsobila ani aféra Petra Nečase, neboť ODS k němu měla nakročenu již delší dobu. "A vedení ODS to s klidem sledovalo, nedělalo proti tomu vůbec nic," konstatuje na sociální síti smutně Haas.

Zároveň přikládá jedno možné řešení, které by mohlo straně pomoci. "Aby se ODS mohla postavit na nohy a znovu začít získávat své voliče zpět pro evropské a brzy na to komunální volby, musela by udělat to co nikdy neudělala - vypracovat si důkladnou a seriozní analýzu příčin odklonu voličů," domnívá se.

ODS svoji kampaň v eurovolbách postavila na Petici pro korunu, v níž bojuje proti společné evropské měně. Podle Haase je to sice správné, ale mezi příznivci ODS má Euro více fanoušků, než mezi jejími odpůrci. "Aby voliči uvěřili, že ODS to myslí vážně a že její argumenty jsou platné, měla by být schopna přesvědčit alespoň své příznivce. Jak je vidět, nebyla," povzdechl si bývalý poradce Václava Klause.

Podobně je na tom i situace se sliby. Je správné upozorňovat na ty nesplněné, sama strana by ale pak měla dávat takové, aby je byla schopna splnit. "Sliby, že budeme žádat vládu aby vyjednala změny přístupové dohody jsou hezké. Ale víme velmi dobře, že tato vláda nic takového neudělá," tvrdí Haas a dodává, že by s tím prvně musely souhlasit všechny státy EU. "To ví málo kdo z těch, kdo petici podepisali a domnívali se, že jde o slib ODS. A ti budou potom čekat, že svému slibu ODS dostojí a budou opět zklamáni," vysvětluje.

Dále přikládá několik dalších postřehů, ať už z pohledu evropské politiky, nebo z personální, které ODS přivedly ke krachu. Vše vyústilo v situaci, kdy lidé občanským demokratům již nevěří. "Není ani možné, ani správné mlčet. Naopak, diskuze v ODS a o ODS by měla být co možno nejvíc vedená před zraky veřejnosti. Veřejnost musí vědět, musí vidět na vlastní oči, že ta diskuze probíhá, že se ODS mění a že se mění k lepšímu, že chce voliče jako partnera a ne jako ovečku kterou chce jednou za čtyři roky přilákat, aby jí ostříhala a poslala po svých. V každých volbách od roku 2006 se ukázalo, že těch kdo na volání ODS odpoví, je stále méně a méně," uvádí Haas.

Ačkoli první kroky novým směrem přinesl nedávný kongres strany, ODS na "signál od voličů" prý odpovídá stejně, jako na něj odpovídala léta. "ODS se nepohybuje kupředu, ODS stagnuje. Stagnuje podle průzkumů, stagnuje podle nálady lidí, které oslovuji. Nevidím po prvotním pokongresovém vzepěí zájmu, že bychom to vzepětí dokázali využít a obávám se, že jsme jej promarnili," popisuje smutný stav strany.

K závěru uvádí, že za půl roku, které uplynuly od voleb, strana ještě neanalýzovala příčiny ztráty důvěry s tím, že je zřejmě nechce znát. "Kdyby se voliči odvraceli od ODS jen kvůli nedostatku pravicovosti, největší stranou napravo od ČSSD by dnes byli Svobodní. Kolik voličů z těch jeden a půl milonu, které ODS ztratila, přešlo ke svobodným?" ptá se a poukazuje na nesmyslnost vysvětlení "Opustili jsme pravicové principy".

"Uvědomujeme si, že kdyby jen jedna pětina, každý pátý z těch ztracených voličů volil ODS, ODS by ty volby s náskokem vyhrála? A uvědomujeme si, že, jak postřehl jeden můj přítel, že včera večer volilo ODS 116389 voličů - což při počtu členů ODS (24000) se zhruba blíží počtu jejich rodinných příslušníků? Ale ODS je opět spokojená. Opět si pochvalujeme, že víc jsme získat nemohli. Dosáhli jsme prý maxima možného. A jestli je to pravda, jestli toto je maximum čeho může kdysi tak silná strana dosáhnout, pak je na čase, pokud na to ještě máme, zaplatit nájem za kanceláře, zhasnout, zavřít za sebou dveře a odejít do historie," uzavírá smutně Tomáš Haas.

Související

Více souvisejících

Tomáš Haas ODS

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy