Klaus a další bývalí lídři ODS mají jasno: Topolánek by byl dobrý prezident, musíme udělat vše, aby vyhrál

Praha - O Mirku Topolánkovi si každý můžeme myslet, co chceme, ale nic to nezmění na faktu, že o parník převyšuje všechny ostatní Zemanovy vyzyvatele, uvádí k jeho kandidatuře na hrad někdejší politik ODS Petr Štěpánek. za pravdu mu dávají i další lidé, ketří v minulosti s Topolánkem pracovali.

„Marně jsem si hlavu lámal, koho bych z toho dosavadního kandidátského panoptika volil. Nota bene, když jsem se zařekl, že Milošovi to už – z mnoha důvodů – v žádném případě nehodím. (Minule jsem ho totiž coby menší zlo ve druhém kole volil.) Ideální prezident neexistuje. Nevybírá se totiž z nekonečné nabídky, nýbrž z množiny namnoze naprosto bizarních postav či politických mimoňů a exhibicionistů,“ přiznává někdejší občanský demokrat Petr Štěpánek.

I proto Topolánkovu kandidaturu uvítal. „Takže ono je to vlastně docela jednoduché. O Topolovi si každý můžeme myslet, co chceme, ale nic to nezmění na faktu, že o parník převyšuje všechny ostatní Zemanovy vyzyvatele. Je to úplně jiná váhová kategorie. Bude to ještě zajímavé. Těším se na to,“ dodal hudebník, glosátor a politik, který nyní stojí v čele Alternativy pro Českou republiku.

„Vždy jsem říkal, že prezidentem by neměl být „Marťan“. Mirek Topolánek se v nejvyšších politických funkcích dlouho pohyboval, a je tedy v tomto ohledu jasným ne-Marťanem. Rafinované a spektakulární oznámení jeho kandidatury na poslední chvíli vnímám jako zřetelné vybočení z dosavadní nabídky protikandidátů Miloše Zemana. Prostě Mirek Topolánek, jak ho všichni známe,“ ocenil jeho kandidaturu exprezident Václav Klaus.

Rozhodnutí někdejšího expremiéra vstoupit do boje o Hrad ocenil i další bývalý vysoce postavený politik ODS. „Že to Mirek Topolánek myslí s prezidentskou kandidaturou vážně, o tom Babiš se Zemanem určitě již pár dnů věděli. Dá se to lehce doložit tím, jaký paličský článek o něm napsal Babišův zaměstnanec István Léko už v pátek v Lidových novinách. Rozmetači hnoje pohánění řepkovým olejem záhy pojedou na plné obrátky. Zdá se, že si uvědomují nebezpečí. Mají se čeho bát…“ píše ve své pravidelné glose bývalý místopředseda ODS a exposlanec Miroslav Macek.

„Tak, a teď je přímo povinností všech, kteří ještě nejsou zblblí současnými poměry (a troufám si tvrdit, že je nás dost a dost) udělat všechno pro to, aby Mirek Topolánek v prezidentském klání zvítězil. Zburcujme lidi kolem sebe, podporujme ho, kde a jak se dá, dotáhněme to do vítězného konce! Nikdy jsem nebyl jeho nekritickým přívržencem a často jsme si vjeli do vlasů, ale pokud jste se nenechali doposud zblbnout zaplacenými (uplacenými, vyberte si) onánky v mediích, snad vám dojde, že konečně je tady zase chlap, konečně je tady zase lídr se vším všudy, který má šanci Zemana porazit! Jdeme do toho!“ burcuje Macek.

Někdejší poradce prezidenta Václava Klause i premiérů Mirka Topolánka a Jana Fischera Tomáš Haas přiznává, že je v této otázce zaujatý. „Mirka Topolánka znám, znám jej dlouho, tykáme si a byl jsem nějakou dobu jeho poradcem. A i po jeho odchodu z politiky jsme se občas scházeli na kávu, sklenku vína a na kus řeči,“ uvádí.

„A musím hned ze začátku říci i to, že mám Mirka rád, mám rád jeho připravenost, pohotovost a rozhodnost. Že by byl dobrým prezidentem, o tom nemám pochyb,“ je přesvědčen Haas. Poukazuje na to, že Topolánek dokáže s chladnou hlavou řešit krize a těžké situace. „Vím také, že je příjemným společníkem a má hodně daleko k buranství, které mu bylo někdy vyčítáno. Je prostě Valach. V tom dobrém smyslu,“ myslí si.

Přiznává, že měl i problémy, přesto je prý ale jeho favorit. „Je to jeden ze dvou lidí, se kterými jsem měl čest pracovat a ke kterým se nejčastější vrací sedmdesátiletý důchodce ve vzpomínkách na své povolání. Tím prvním, je samozřejmě Václav Klaus. A tím druhým je Mirek Topolánek. A takoví jsou i v mém žebříčku preferovaných osobností pro prezidentskou funkci. Třetím byl senátor Kubera a čtvrtým je prezident Zeman, kterého jsem chtěl volit, pokud by se nenašel lepší kandidát. A to se dnes podle mně stalo,“ dodal Haas.

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek Tomáš Haas Petr Štěpánek (ODS) Miroslav Macek

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 47 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy