Komunisté se pustili do Ransdorfa. Čím kolegy naštval?

Praha - Podle obhájce postu v Evropském parlamentu Miloslava Ransdorfa by získání tří mandátů neměla KSČM za úspěch. Tím však naštval některé své kolegy, kteří mu rázně oponují.

Většina sympatizantů komunistické strany přijala výsledky s povděkem, Ransdorf však tvrdí, že strana měla dosáhnout většího počtu mandátů. "Teď bude důležité, aby se z toho vyvodil závěr do budoucna. Protože asi 160 tisíc hlasů a necelých 11 procent je možné vydávat za úspěch jenom s velkou dávkou fantazie," podotkl Ransdorf.

Tato slova pořádně rozzlobila předsedu strany Vojtěcha Filipa. "Já myslím, že Miloslav Ransdorf by sám měl zpytovat svědomí vzhledem k tomu, jak výrazně poklesly jeho preference od roku 2009," řekl Právu Filip.

Podotkl také, že před pěti lety získal Ransdorf přes 61 tisíc hlasů, zatímco letos pouze 14 tisíc. "Z výsledků budeme vyvozovat závěry. Nejen ve vedení strany, ale i vzhledem k jednotlivým kandidátům," dodal.

Ransdorfova slova namíchla také eurolídryni Kateřinu Konečnou. "Pan Ransdorf se na kampani podílel, měl možnost ji sledovat, měl možnost se do ní zapojit," řekla Právu s tím, že tři měsíce celá strana poracovala na 150 procent.

"To, že výsledek není takový, jaký bychom si přáli, je fakt. Ale nepovažuji to za neúspěch. Když se počet českých poslanců v Bruselu snížil ze 22 na 21, tak jsme potvrdili to, co jsme měli v minulém období," dodala Konečná.

Související

Více souvisejících

Miloslav Ransdorf Vojtěch Filip (KSČM) Kateřina Konečná (poslankyně KSČM)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy