TOP 09 má novou konkurenci? Machovi Svobodní jdou do útoku

Praha - Voliči zůstali v evropských volbách vesměs věrni stranám, pro něž hlasovali v loňských sněmovních volbách. Straně svobodných občanů se podařilo přilákat část příznivců parlamentních stran, zejména TOP 09. K České pirátské straně se zase přiklonili bývalí voliči Strany zelených. Vyplývá to z analýzy volebních výsledků od sdružení KohoVolit.eu.

Nejstabilnější voličskou základnu měly v letošních volbách tradičně KSČM a KDU-ČSL. Naopak poměrně přelétaví byli voliči hnutí ANO 2011. Část z nich podpořila stranu znovu, velká část se ale přiklonila k malým stranám. Podporovatele si mezi sebou vyměnily ODS a TOP 09 a v menší míře rovněž Svobodní a Piráti.

K volbám do Evropského parlamentu přišlo jen 18,2 procenta voličů, což je historicky nejslabší účast. Podle sdružení se stranám nepodařilo přilákat téměř žádné voliče, kteří nehlasovali v podzimních volbách do Sněmovny. Během evropských voleb zůstali doma především voliči Úsvitu. Strana ztratila téměř všechny příznivce z loňských voleb a letos pro ni hlasovali většinou úplně jiní lidé.

Už v loňských podzimních volbách, kdy ODS zažila i díky kauze Jany Nagyové historický propadák, dostala Machova strana víc hlasů než ve všech trojích volbách předtím dohromady - 122 tisíc hlasů znamenalo téměř 2,5 procenta, připomíná server iHned.cz.

Straně zřejmě pomohlo i výraznější vyhranění se vůči ODS. Zatímco ještě v roce svého vzniku svobodní připouštěli, že by Česká republika mohla po referendu přistoupit k euru, v poslední době odmítají jednotnou evropskou měnu i samotný koncept Evropské unie. V květnové kampani neváhali sáhnout ani po tak zprofanovaných a populistických tématech (žárovky či pomazánkové máslo).

„Svobodní mají ambici stát se nejsilnější stranou na pravici," řekl bezprostředně po volbách čerstvý europoslanec Mach a svá slova potvrdil i v pondělí: „Náš program je natolik unikátní, že nějaké spojování nedává smysl. Prokázali jsme, že umíme překonat pětiprocentní hranici," prohlásil Mach. Zároveň věří, že pětiprocentní hranici překoná také při příštích volbách do sněmovny.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

Kampaň před eurovolbami? Až na výjimky je netransparentní

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně. Nevládní organizace Transparency International ČR (TI ČR) to dnes uvedla v tiskové zprávě na základě monitoringu 11 kandidujících uskupení. Otevřeně se k voličům podle ní staví jen Piráti, KDU-ČSL a Spojenci pro Evropu, kterou tvoří TOP 09 a STAN. Zcela netransparentně si podle autorů studie počínalo hnutí SPD - Tomio Okamura, které odmítalo sdělit informace i o celkovém rozpočtu své kampaně.
Ilustrační foto

Svobodní kritizují Evropskou Unii, pro Česko je prý nevýhodná

Účastníci asi padesátičlenného průvodu příznivců Svobodných dnes v Praze kritizovali Evropskou unii. Strana hovoří vystoupení ČR z EU, Česko podle ní na členství prodělává. Zástupci strany při průvodu z náměstí Republiky k Pražskému hradu rozdávali lidem improvizované účtenky, podle nichž je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun. Podle údajů ministerstva financí naopak republika do konce loňského roku získala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila, uvedlo ministerstvo.

Více souvisejících

strana svobodných občanů Petr Mach top 09

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 27 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 44 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

včera

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy