Sobotka sjel Babiše: O nemocničních poplatcích nemůže být ani řeč

Praha/Vídeň - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je proti požadavku ministra financí Andreje Babiše (ANO) na jednání o obnovení poplatku za pobyt v nemocnici a o druhém pilíři důchodové reformy. Nevidí důvod měnit koaliční smlouvu. Sobotka to napsal ČTK v reakci na pondělní vyjádření šéfa hnutí ANO, že zrušení stokorunového poplatku za pobyt v nemocnici i plánované odstranění druhého pilíře důchodové reformy byla chyba. KDU-ČSL se jednání nebrání, změny ale musí odsouhlasit všichni koaliční partneři.

„Jsme političtí amatéři, takže s tím nemáme zkušenosti a ani jsme asi nedomysleli ty důsledky. Teď to vidím v praxi, tak teď asi vidím, že to byla chyba," řekl šéf státní kasy.

"Vláda musí pracovat, plnit svůj program, a ne se hádat. Koaliční smlouva platí jako celek a ČSSD nevidí žádný důvod ji měnit nebo zpětně zpochybňovat," uvedl Sobotka, který je dnes na návštěvě Vídně. "Já myslím, že v civilizované společnosti platí zásada, že smlouvy by měly být respektovány," doplnil. Podle ministerského předsedy buď koaliční smlouva bude platit jako celek, nebo nebude platit vůbec. Sociální demokracie je podle Sobotky připravena dohodu plnit.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek jednání o Babišových požadavcích nevyloučil, i on ale zdůraznil, že platí koaliční smlouva. Pokud by se měla změnit, musí se na tom shodnout všechny tři koaliční strany, sdělil ČTK šéf lidovců. KDU-ČSL zrušení poplatku za hospitalizaci už dříve kritizovala.

Ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček se k otázce zpětného zavedení poplatků za nemocniční pobyt zatím staví rezervovaně. Klíčová je podle něho koaliční smlouva, kterou se jako ministr řídí. Vše ostatní pak nechává na jednání koaličních lídrů. "Pokud se koaliční strany dohodnou na změně, budu to respektovat," tvrdí Němeček. Na samotném zrušení ale nevidí nic špatného. ČSSD šla s tímto záměrem do voleb, a proto by bylo nelogické zpětně tuto prioritu začít měnit, informuje web CT24.

Podle Miroslava Kalouska z opoziční TOP 09 je "smutné", že ministr přišel na chybu až po několika měsících. Pro strany a hnutí typu ANO je podle něj typické, že své postoje mění velmi často. "Mám tuto zkušenost z bývalé koalice s panem Bártou z Věcí veřejných, ten v otázce důchodové reformy byl také schopen diametrálně změnit každý měsíc názor," tvrdí Kalousek.

"Nedokážu si představit, že by ČSSD kývla na obnovení těch zdravotnických poplatků. To téma je pro ně příznakové, je to ideologické, oni se na tom v posledních letech vymezovali vůči pravicovým vládám," říká novináš Respektu Ondřej Kundra.

Proti zachování druhého pilíře i proti obnovení poplatku za hospitalizaci se postavila také Asociace samostatných odborů. Podle ní by se tím porušily sliby, které vláda dala voličům. "Asociace vyjadřuje velké znepokojení nad prohlášením člena vlády, kterým již po krátké době vládnutí neguje to, k čemu se zavázal v prohlášení své vlády a díky kterému tato vláda získala důvěru Poslanecké sněmovny," uvedl v prohlášení šéf odborové asociace Bohumír Dufek.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek chce zavést regulační poplatky v nemocnicích. Lidé zneužívají urgentní příjmy

Lidé podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zneužívají urgentní příjmy nemocnic. Chce proto zavést regulační poplatky, řekl Mladé frontě Dnes (MfD). Poplatek by mohli hradit například pacienti, kteří nejdou nejprve k praktickému lékaři, ale rovnou do zdravotnického zařízení. Konkrétní návrhy ministr očekává od Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Více souvisejících

poplatky ve zdravotnictví Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy