Zdechovský se pustil do Pirátů a Zelených: Znali pravidla, teď je chtějí měnit

ROZHOVOR - Česká pirátská strana a Strana zelených podaly v pátek stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu na výsledky voleb do Evropského parlamentu. Pokud uspějí, ohrozí tím pozici čerstvě zvoleného europoslance za KDU-ČSL Tomáše Zdechovského. Ten ale v rozhovoru pro EuroZprávy.cz tvrdí, že si s tím těžkou hlavu nedělá.

Gratuluji ke skvělému výsledku ve volbách do Evropského parlamentu. Jistě jste to pořádně oslavil.

Vůbec jsem na to neměl čas. Nejdříve jsem měl teploty, protože jsem tu osobní kampaň opravdu přehnal a pak už běžné starosti s tím, co budu dělat dále s firmou, jestli se přestěhujeme a jak budu řešit osobní věci. Jediná oslava tak byla až ve čtvrtek, kdy jsem se setkal na chvilku s přáteli, co mi pomáhali s kampaní.

Jak probíhá Vaše seznamování s prací europoslance?

Poměrně rychle. Nikoho tam nezajímá, že něco nevíte, neumíte a neděláte. Prostě jste tam a musíte si rychle osvojit všechny věci. Já jsem třeba strávil večery seznamováním se kolegy a čtením jednacích řádů. Nechci, aby někdo ještě po půl roce říkal, že jsem nějaký nováček. Je to dané mou povahou. Když něco dělám, tak vždy naplno.

Vaše pozice ale stále není pevná. Pokud Piráti a Zelení uspějí se stížností u Nejvyššího správního soudu, hrozí, že o tento post přijdete. Bojíte se toho?

Vůbec ne. Od smrti mého táty v osmnácti letech se živím sám a nemám strach, že bych se i dále neuživil. Mandát europoslance vnímám jako službu a opakovaně jsem řekl, že pokud v ní neuvidím smysl, raději se jí vzdám. Proto bych se chtěl své práci v Bruselu plně věnovat.

Jak tedy vnímáte stížnost Pirátů a Zelených?

Patřím mezi lidi, kteří pirátům mandát přáli. Pan Bartoš se choval v kampani velmi slušně a korektně. U Ondřeje Lišky však takový pocit nemám. Utvrdil mě v tom včerejší rozhovor, kdy pořád opakoval, že svou stížnost dává k soudu kvůli lidem, nikoliv kvůli sobě. Opak je však pravdou. Jsem rád, že jsem se na mandát neklepal a popravdě se těmto tahanicím upřímně směji.

Co tedy říkáte na argumentaci Pirátů a Zelených, že měli dostat mandát na základě přepočtu hlasů s tím, že je pětiprocentní hranice diskriminační? Není to nespravedlivé?

Piráti i Zelení znali předem pravidla a věděli, že musí získat přes 5 procent na mandát. A namísto stížností by se měli ptát, co pro to udělali? Kolik lidí v kampani osobně oslovili? Od malička nesnáším lidi, kteří regulérně prohrají a pak chtějí zpětně měnit pravidla. Je to jako ve fotbale, kde tým prohraje jedna nula vlastním gólem a pak se chce soudit o to, aby vlastní góly nebyly počítány nebo byly počítány ve prospěch týmu, který prohrál. Být europoslancem není žádná legrace. Musíte za měsíc stihnout veškeré aktivity, vybrat asistenty, vyřídit všechny papíry, najít si v Bruselu byt, vyřídit všechny dokumenty nebo zajistit si osobní záležitosti. Jsou to stovky věcí, které musíte stihnout za krátkou dobu.

Na Facebooku jste nedávno uvedl, že po nástupu do europarlamentu měníte některé své názory na EU. Co přesně to znamená?

Byli jsme tu deset let masírováni neustále tím, jaký je to nepružný kolos. Není. Vše tam má logiku a co nešlo vyřídit hned, tak to nám vyřídili do pár hodin. Při tom počtu lidí musí být v parlamentu pořádek. A ten tam opravdu je.

Můžete uvést nějaký příklad?

Třeba nefungovalo mi připojení na počítač a e-mail. Řekli mi, že mám přijít v 6 hodin večer a to už vše fungovalo a bylo připraveno. Kéž by to takhle šlo i v Česku.

Vládu teď čeká volba eurokomisaře. Už víte, jak bude probíhat a kdy se začne jednat?

Začalo se jednat již před volbami a i teď se v Evropském parlamentu dost intenzivně jedná o koalici lidovců a socialistů. Naše vláda by měla na eurokomisaře navrhnout nějakou silnou osobnost, která má s fungováním evropských institucí zkušenost. Nejhorší variantou pro naši republiku by byla slabá osobnost.

Vaše strana by v pozici eurokomisaře ráda viděla Zuzanu Roithovou, ta ale nominaci stále nepotvrdila. Jak čekáte, že se rozhodne?

Osobně chci, aby se rozhodla pro Brusel, i když chápu, že opravdu už nechce v Bruselu zůstat. Málokdo si dokáže představit to neustálé cestování a vyjednávání nad každým návrhem. Byl bych rád, pokud by tu nominaci vzala.

Pokud nominaci odmítne, podpoří KDU-ČSL některého ze zbylých kandidátů (Pavel Mertlík za ČSSD a Pavel Telička za ANO, pozn. red.)?

Eurokomisař musí být naprosto respektovaná osobnost a je mi popravdě jedno, zda je žlutý, modrý nebo oranžový. Měl by to být člověk, který rozumí fungování Evropské komise, má s ní zkušenost a je odborníkem v nějaké oblasti.

Je ve hře o tento post ještě někdo další? Případně uvažujete, že nominujete někoho jiného?

V KDU-ČSL převažuje v otázce komisaře velmi konstruktivní přístup. Nebudeme navrhovat do nekonečna nějaká jména. Tyto volby vyhráli v Evropě lidovci a nejspíše budou v koalici se socialisty. Podle mě v tomto duchu by se o komisaři měla rozhodnout i vláda.

Související

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) europoslanci KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy