Zisk ČSSD a Zemanovců ještě zřejmě poroste

Praha - Volební zisk ČSSD a Strany práv občanů – Zemanvci (SPOZ) ještě zřejmě poroste. Volební odhady agentury SC&C, které ČSSD přiřkly zisk 20 procent a SPOZ čtyři procenta, totiž vycházejí z dotazování zvláště ve velkých městech, uvedl politolog Kamil Švec.

Švec je ke zveřejněným volebním odhadům prozatím skeptický, protože dotazování agentury SC&C nepokrylo věrně rozložení českých voličů. Růst zisku lze předpokládat zvláště u levicových stran, které přitahují voliče zejména v malých městech a na venkově. "ČSSD (20 procent) a Zemanovci (čtyři procenta) by měli zaznamenat ještě nárůst volebního zisku. Přesto ale s ohledem na počet stran a jejich relativně vyrovnané zisky, nelze příliš očekávat, že by se ČSSD přehoupla přes 30 procent," sdělil politolog v rozhovoru pro agenturu Mediafax.

Právě Zemanovci přitom podle Švece mohli odlákat značné množství voličů sociálním demokratům. TOP 09 zase byla přitažlivá spíše pro mladé lidi a pro pravicové voliče, kteří se odklonili od ODS. Věci veřejné podle politologa volili především nevyhranění voliči, kteří v minulých volbách nebyli skalními stoupenci žádné z etablovaných stran.

Vítězem parlamentních voleb je podle odhadů agentury SC&C buď ODS s 20 procenty, nebo ČSSD se stejným výsledkem. Na třetím místě je TOP 09 se 17 procenty. Věci Veřejné získaly stejně jako KSČM 11 procent, pětiprocentní limit by překročila ještě KDU-ČSL.

Strana práv občanů - Zemanovci podle odhadu získala čtyři procenta, Suverenita-Blok Jany Bobošíkové a Strana zelených shodně tři procenta.

Volby do Poslanecké sněmovny začaly v pátek 28. května ve 14.00. Ve stejný čas v sobotu 29. května se volební místnosti definitivně uzavřely.

Volební účast dosáhla podle odhadů 62 procent.

Celkem se o 200 křesel v Poslanecké sněmovně utkalo na pět tisíc kandidátů, kteří obsadili kandidátní listiny 25 politických stran.

O obsazení lavic dolní parlamentní komory v následujících čtyřech letech rozhodovali občané starší 18 let poměrným systémem prostřednictvím kandidátních listin s možností udělit čtyři preferenční hlasy.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD strana práv občanů Volby

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy