Paroubek pokáral Zemana: Narušuje vztahy se všemi muslimskými státy světa

Praha - Prezident České republiky Miloš Zeman se ve svém nedávném projevu vyjádřil k útoku v bruselském židovském muzeu a uvedl, že za podobně motivovanými násilnými akty stojí islámská ideologie. Tímto výrokem naštval nejen mnoho islámských organizací, ale i některé politiky, kteří mu tento projev silně zazlívají.

Za Zemanovy výroky požadovala omluvu například Organizace islámské spolupráce (OIC), které se nelíbila slova vyřčená při oslavě izraelského dne nezávislosti na konci května. Prezident tehdy uvedl, že za podobně motivovanými násilnými akty, jako byl útok v bruselském židovském muzeu, stojí islámská ideologie.

Prezident se však za svá slova omlouvat nehodlá, neboť by prý považoval omluvu za citaci svatého islámského textu za rouhání. To mu ale mají někteří politici za zlé.

"Zemanovy výroky nejsou skandální kvůli možnému ohrožení obchodních vztahů nebo proto, že by se radikálové mohli naštvat, ale hlavně a především proto, že pokládají rovnítko mezi nacisty a muslimy, že nerozlišují mezi extrémistickými islamisty a muslimy, že otevřeně uráží 1,5 miliardy lidí na této planetě. Je to věc elementární lidské slušnosti," říká Šádí Shanaáh, expert Strany zelených na zahraniční politiku.

Podle předsedy LEV 21 Jiřího Paroubka by si měl Zeman po nezbytném nápravném zásahu vlády podobné "avanturistické" kousky odpustit. "Miloš Zeman ve svém antiarabském a antiislámském svatém nadšení není schopen rozlišovat. Patrně se domnívá, že všichni vyznavači islámu anebo jejich věrouka mají latentní teroristické sklony. To je stejná pitomost jako si myslet, že většina věřících katolické církve by přivítala návrat křižáckých válek a autodafé," říká někdejší předseda vlády. 

"Pan prezident Zeman je již několikátým z českých politiků v posledních sedmi letech (na čestných místech vedle M. Topolánek, A. Vondra a K. Schwarzenberg), kteří dělají vše proto, aby co nejvíce zkomplikovali vztahy s arabskými státy. A to i s těmi státy, které jsou, jako Saudská Arábie, evidentně spojenci Západu. Při nedělním předvolání českého velvyslance v Saudské Arábii byly saudskoarabským ministerstvem zahraničí předloženy přehledy výroků prezidenta Zemana, které mají více či méně protimuslimský charakter," dodává Paroubek.

Podotýká také, že prezident narušuje vztahy s muslimských státy. "Pan prezident vážným způsobem narušuje nejen politické vztahy s arabskými státy, ale prakticky se všemi muslimskými státy světa. Vláda republiky by měla rychle zaujmout stanovisko, protože jen ona je odpovědná za formulaci linie české zahraniční politiky. M. Zeman rád mluví o odpovědnosti Nečasovy a Topolánkovy vlády za narušení obchodních vztahů s významnou částí světa. M. Zeman v této logice neúnavně narušuje obchodní vztahy s desítkami muslimských států světa," uzavírá Jiří Paroubek.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Jiří Paroubek Strana zelených

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy