Zemanova legendární viróza? Prezidentův bývalý poradce prozradil víc

Praha - Lobbista Miroslav Šlouf fungoval dlouhou dobu jako poradce prezidenta Miloše Zemana. Pomáhal mu organizovat předvolební kampaně, následně za podivných okolností rozvázali veškeré styky a nekomunikují spolu. V rozhovoru pro deník Blesk prozradil některé pikantnosti, které o českém prezidentovi za dobu spolupráce zjistil.

Podle Šloufa se na Hradě vytváří řada nesmyslů. "Počínaje splácením státního dluhu ve výši přes bilion korun způsobem nadačním... Prezident tam posílá třetinu platu. Kdyby to dával na sirotky, tak asi udělá lépe než to dávat na splácení státního dluhu," popisuje bývalý vedoucí Zemanových poradců s tím, že sám prezident je prý pouze nadbytečná figura.

Kdo za těmi nápady stojí však sám netuší, se Zemanem není od března roku 2013 v kontaktu. "Ale upřímně řečeno, když jsem dělal s Milošem Zemanem, tak se nám nestalo, abychom přišli na tak závažnou akci, jako je otevírání korunovačních klenotů, s lehkou nebo těžkou virózou. Takový případ nenastal," posteskl si lobbista a dodal: "Protože ho znám, jsem si jistý, že byl pod vlivem."

Šlouf je přesvědčen, že Zeman další kandidaturu nezíská a že se mu nepodaří nasbírat dostatek podpisů, jeho dosavadní odvedenou činnost však hodnotit nechce. Místo toho prozradil, jak se Zeman rozhodl, že se stane prezidentem.

"Mělo to souvislost s nepřímou volbou, kdy prohrál. Prostě jsem se rozjel na Vysočinu a položil jsem mu jasnou otázku: 'Miloši, chceš být prezidentem, nebo nechceš být prezidentem?' A když jsem odmítl pít třetí skleničku slivovice, dokud nedostanu odpověď, tak řekl, že chce," řekl Blesku.

Závěrem rozhovoru se bývalý šéf Zemanových poradců zaměřil na trojúhelník Zeman - Babiš - Sobotka. "Kdo si myslíte, že je větší nepřítel pro Zemana? Sobotka nebo Babiš?" ptá se Šlouf řečnicky a dodává: "Myslím, že vzhledem k tomu, že je rozdíl mezi ČSSD a ANO už více než deset procent, tak je to podle mě na panu Babišovi, jak dlouho nechá tu vládu vládnout."

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Miroslav Šlouf

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy