Jsou něco víc než my? Poslancům se auta odtahovat nebudou

Praha - Poslanci opět potvrdili, že jsou něco víc než my, obyčejní občané. Schválili totiž návrh poslance Stanislava Humla (ČSSD) k novele silničního zákona, který by policii znemožnil odtáhnout auta poslanců a senátorů z placených zón.

Sněmovna při schvalování novely silničního zákona přijala pozměňovací návrh poslance ČSSD Stanislava Humla, který má ztížit odtahování aut policií. V praxi ale znemožní odtahování aut poslanců a senátorů. Humlův návrh podpořilo 63 poslanců, hlavně sociálních demokratů a komunistů, ale i z TOP 09, Úsvitu a ANO. Celý zákon, který měl původně řešit hlavně postihování zahraničních řidičů, poslanci také schválili a odeslali do Senátu.

Humlův návrh se netýká jen vozidel zákonodárců, ale všech motoristů. Podle něj by policie mohla ze zón placeného stání odtahovat auta jen v případě, kdy na ně nejprve nasadila botičku a motorista do 24 hodin nepožádal o její odstranění. Vozidlům poslanců, senátorů či například hasičů ale zákon zakazuje botičku nasadit.

Zákony o státní i obecní policii uvádějí, že policista nebo strážník nesmí botičku nasadit na vozidlo, které je "viditelně označeno jako vozidlo ozbrojených sil, ozbrojených bezpečnostních sborů, požární ochrany, vozidlo určené k poskytování zdravotnických služeb, vozidlo invalidy nebo jako vozidlo osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodních smluv". Takové automobily by tedy nemohly být ani odtaženy.

Humlův návrh kritizovali zejména poslanci ODS. Například pražský exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) o něm řekl, že by přinesl takové problémy, že se jím poslanci budou muset za půl roku zabývat znova.

Poslanci Humlův návrh vložili do stejné novely, do níž chtěl už v květnu sněmovní hospodářský výbor vložit úpravu, která by policii znemožnila odtahovat vozidla poslanců a zákonodárců. Výbor ale posléze od tohoto návrhu ustoupil.

Další Humlovy návrhy už poslanci neschválili. Šlo například o možnost zahlazovat v bodovém systému delikty starší tří let.

Cílem dnes schválené novely je ztížit zahraničním řidičům možnost vyhnout se trestu za dopravní přestupky spáchané v tuzemsku. Počítá s tím, že cizinec bude muset obdržet informace o svých proviněních proti pravidlům dopravy v ČR ve svém rodném jazyce. Informační formulář bude obsahovat údaje o tom, jakého přestupku se kdy a kde podezřelý dopustil, včetně možného postihu. Podrobnější informace pak budou v samotném oznámení o zahájení řízení.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Stanislav Huml zákony

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy