Svobodní si stěžují na zdlouhavou odluku církví od státu. Premiérovi poslali tento dopis

Praha - Místopředseda Svobodných Jiří Payne předal na vládu dopis pro premiéra, v němž požaduje, aby vláda urychleně začala řešit odluku církve od státu. Důvodem k přijetí zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi byla podle Svobodných odluka státu a církví. Podle přijatého zákona má český stát zaplatit církvím odškodnění ve vysoce nadstandardní výši oproti odškodnění pro soukromé osoby.

"Ačkoliv vláda premiéra Nečase i tehdejší zákonodárci byli informováni o tom, že je nutné řešit celou problematiku vztahu mezi státem a církvemi najednou, nevyjednali odluku, ale jen majetkové vyrovnání. Těžko dnes posoudit, zda to byla taktická chyba, nebo úmysl. Avšak nyní se v diskusích o majetkovém vyrovnání zcela zapomnělo, že doposud k žádné odluce nedošlo," uvádí Svobodní.

"Jak budou církve nabývat majetku, budou se pokoušet podobně jako každý jiný kapitálově silný subjekt a dominantní zaměstnavatel na trhu práce ovlivňovat stát a politiku. Nebylo by to poprvé v dějinách. Hrozí, že v rozporu s ústavním pořádkem některé církve využijí svého postavení a budou usilovat o udržení dosavadních privilegií, o uplatnění vlivu na politiku, nebo o zvýhodnění oproti obyčejným občanům a právnickým osobám," upozorňuje tisková mluvčí Svobodných Kateřina Kašparová.

V situaci, kdy započalo majetkové vyrovnání, není podle Svobodných důvod pro další existenci výhodnějšího režimu pro církevní školy oproti soukromým školám, pro státem placené duchovní v ozbrojených silách, pro bezplatný vysílací čas ve veřejnoprávních médiích atd. Odluka tedy znamená, že budou platit stejné podmínky pro všechny.

"V rámci majetkového vyrovnání se církvím vydávají i nemovitosti, jejichž majitel se kdysi zavázal z výnosů majetku financovat údržbu konkrétní církevní budovy. Protože patronátní práva převzal stát, měly by se nemovitosti vrátit dědicům původního majitele a nikoliv církvi. Pokud stát vydá takový majetek církvím, bude pravděpodobně muset ještě jednou zaplatit náhradu dědicům původního majitele, pokud se o náhradu přihlásí. Náklady na restituce se tak mohou výrazně zvýšit," dodávají Svobodní.

Celé znění dopisu, který místopředseda Svobodných Jiří Payne předal na vládu pro premiéra, zde.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

Kampaň před eurovolbami? Až na výjimky je netransparentní

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně. Nevládní organizace Transparency International ČR (TI ČR) to dnes uvedla v tiskové zprávě na základě monitoringu 11 kandidujících uskupení. Otevřeně se k voličům podle ní staví jen Piráti, KDU-ČSL a Spojenci pro Evropu, kterou tvoří TOP 09 a STAN. Zcela netransparentně si podle autorů studie počínalo hnutí SPD - Tomio Okamura, které odmítalo sdělit informace i o celkovém rozpočtu své kampaně.
Ilustrační foto

Svobodní kritizují Evropskou Unii, pro Česko je prý nevýhodná

Účastníci asi padesátičlenného průvodu příznivců Svobodných dnes v Praze kritizovali Evropskou unii. Strana hovoří vystoupení ČR z EU, Česko podle ní na členství prodělává. Zástupci strany při průvodu z náměstí Republiky k Pražskému hradu rozdávali lidem improvizované účtenky, podle nichž je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun. Podle údajů ministerstva financí naopak republika do konce loňského roku získala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila, uvedlo ministerstvo.

Více souvisejících

strana svobodných občanů svobodní církevní restituce

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy