Konfiskace a vyvlastnění majetku. Svobodní ostře kritizují plány ministerstva financí

Praha – Andrej Babiš si chce posvítit na majetek, jehož původ nedokáže jeho majitel doložit. V blízké budoucnosti by tak při prokazování původu majetku a jeho případného zabavení stát mohl využít zvláštních soudních řízení, vyplývá to z analýzy, kterou ministr financí předloží vládě. Je to útok na vlastnické právo, zlobí se Svobodní.

„Ministerstvo financí připravuje rozsáhlý útok na vlastnické právo srovnatelný s vyvlastňováním v padesátých letech. Objevují se informace o dani z životního stylu, chystají se selektivně zaměřené daně na skupinu občanů, kteří připadají vládní koalici podezřelí," kritizuje postoj ministerstva financí Strana svobodných občanů. Připravované opatření podle strany směřuje k vyvlastění majetku.

Ministerstvo podle tiskové mluvčí Svobodných operuje s pojmem „nelegálně nabytý majetek" a chystá veřejné soudní procesy, které mají mít preventivní dopad na obyvatelstvo. „V ministerských materiálech se počítá s tím, že bude docházet ke zneužití, jenom by prý nemělo být moc velké. Občan se stane podezřelým na návrh policie, celní správy nebo finanční správy. Vlastník bude muset veřejně vyvracet podezření, nebude se zkoumat, zda byl příjem legální, před televizní kamerou se bude posuzovat, zda podezřelý unesl důkazní břemeno. Otevřeně se mluví o konfiskacích," tvrdí Kateřina Kašparová.

Svobodní podle vyjádření odmítají porušování principu presumpce neviny. Zabavovat nelegálně nabytý majetek je možné a běžné už dnes, ale pouze na základě před soudem prokázané trestné činnosti. Svobodní trvají na tom, aby i nadále nebylo možné nikoho trestat bez prokázání viny.

Podle strany hrozí, že pokud bude vláda postupovat tímto způsobem, vyvolá novou vlnu emigrace. „Je zřetelné, že každým rokem roste počet firem, které nedůvěřují českému podnikatelskému prostředí a odcházejí do zahraničí. Nyní se schyluje k odchodu fyzických osob," dodala Kašparová s tím, že občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo odstraňuje demokratický řád lidských práv a svobod.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

Kampaň před eurovolbami? Až na výjimky je netransparentní

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně. Nevládní organizace Transparency International ČR (TI ČR) to dnes uvedla v tiskové zprávě na základě monitoringu 11 kandidujících uskupení. Otevřeně se k voličům podle ní staví jen Piráti, KDU-ČSL a Spojenci pro Evropu, kterou tvoří TOP 09 a STAN. Zcela netransparentně si podle autorů studie počínalo hnutí SPD - Tomio Okamura, které odmítalo sdělit informace i o celkovém rozpočtu své kampaně.
Ilustrační foto

Svobodní kritizují Evropskou Unii, pro Česko je prý nevýhodná

Účastníci asi padesátičlenného průvodu příznivců Svobodných dnes v Praze kritizovali Evropskou unii. Strana hovoří vystoupení ČR z EU, Česko podle ní na členství prodělává. Zástupci strany při průvodu z náměstí Republiky k Pražskému hradu rozdávali lidem improvizované účtenky, podle nichž je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun. Podle údajů ministerstva financí naopak republika do konce loňského roku získala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila, uvedlo ministerstvo.

Více souvisejících

strana svobodných občanů Ministerstvo financí Vyvlastnění majetku

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy