Schwarzenbergova strana přišla s nápadem, jak potrestat Rusko

Praha - TOP 09 dnes na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně přednesla své oficiální stanovisko k současné krizi na Ukrajině. Poslankyně Gabriela Pecková a předseda strany Karel Schwarzenberg navrhli vyloučení Ruska z Rady Evropy.

Pecková se nyní pokusí získat podporu pro to, aby se parlamentní shromáždění Rady Evropy znovu zabývalo vyloučením Ruska z Rady evropy. 

"Jsem přesvědčená, že vzhledem k eskalaci problémů na Ukrajině by měla Rada Evropy zvážit vyloučení Ruska," uvedla Pecková. Její slova podpořil i lídr strany Karel Schwarzenberg, který nazval krizi na Ukrajině válkou a dodal, že země válku vede, nemá v Radě Evropy místo.

Pecková spolu se současným europoslancem Stanislavem Polčákem krátce po anexi Krymu iniciovala pozastavení hlasovacích práv Ruska v Radě Evropy. "Tehdy Rada Evropy přistoupila pouze k pozastavení hlasovacích práv proto, aby byl s Ruskem zachován dialog. Ten ale k ničemu nevedl. Myslíme si proto, že by měla Rada Evropy znovu zvážit tvrdší postoj vůči Ruské federaci," vysvětlila Pecková.

Komise, která byla v dubnu v rámci Rady Evropy ustavena, měla svou zprávu o vývoji konfliktu na Ukrajině předložit v lednu 2015 – to je ale vzhledem k vyostřující se situaci v zemi podle Peckové pozdě.

Případné vyloučení Ruské federace z Rady Evropy podporuje také poslanecký klub TOP 09 a Starostové. "TOP 09 již od počátku ukrajinské krize zastávala stanovisko uvalení tvrdších sankcí proti Ruské federaci po té, co Rusko porušilo územní integritu Ukrajiny a anektovalo území Krymu," uvedl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Související

Ilustrační foto

Jihomoravský kraj utratí miliardy. Bude se z Brna jezdit lépe?

Jihomoravský kraj pořídí vlaky za 6,651 miliard, je to jeho dosud největší nákup. Zastupitelé kraje schválili nákup 37 vlaků od Škody Transportation. Evropská dotace pokryje zhruba 5,5 miliardy a na svůj podíl ve výši miliardy korun si kraj vezme úvěr. Náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD) informoval, že cenová nabídka výrobce zahrnuje i servis vlaků v dalších 30 letech.

Více souvisejících

TOP 09 a Starostové Karel Schwarzenberg Gabriela Pecková

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 27 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy