Humbuk jsem čekal, ale ne v takovém rozměru, přiznal Urban

Praha – Návrh sociálního demokrata Milana Urbana o snížení spotřební daně na benzín a naftu rozhádal sněmovnu. Část údajně zmatených poslanců ČSSD se přidala v hlasování k opozici a návrh přijala. Hlasování se nakonec o dva dny později muselo opakovat. Takové pozdvižení jsem nečekal, komentoval dění předkladatel návrhu Urban.

Vyvolal spoustu zmatků, vinu ale necítí. „Nemyslím si, že jsem padouch. Já jsem předložil pozměňovací návrh, který snižuje cenu nafty a benzinu úplně stejný, jako jsem předložil už dvakrát v minulém volebním období. Kolegové ze sociální demokracie byli spolupředkladateli, hlasovali pro něho," vysvětloval pro Radiožurnál Urban.

Podle poslance zlevňuje benzín pro zemědělské podniky, je tedy na čase, aby zlevnil i pro záchranáře, hasiče, policisty i běžné občany. „Že kolem toho bude takový politický humbuk, tak to jsem samozřejmě čekal, ale ne v takovém rozměru, jak se nakonec stalo," uvedl sociální demokrat, který trvá na tom, že jeho návrh je pro občany dobrý.

Urban zároveň popírá, že by šlo o jakýkoliv druh rebelie v sociální demokracii. Poslanci prý předem věděli, že bude návrh předložen. „ Poslanci určitě věděli, o čem hlasují. Ti, kteří hlasovali pro i ti, kteří hlasovali proti tomuto návrhu. Všech si je potřeba vážit a tohle byl nějaký výrok, který nejenom, že neplatí, ale že panu předsedovi zřejmě ulítl možná v nějakém stresu," komentoval slova Sobotky o zmatených poslancích Urban.

Podle poslance to prý bylo tak, že Ladislav Šincl, který podal proti hlasování námitku, věděl, o čem hlasuje, ale pouze se spletl, když se připravoval na hlasování o dalším bodu. „My nejsme strana jednoho muže připravená na nějaký jeden rozkaz- Neplníme bezhlavě to, co se nám řekne. Prostě občas se diskutuje trochu víc, ale to je podle mého dobře pro demokracii," dodal Urban.

Související

Lubomír Zaorálek

Zaorálek chce, aby zprávu komise k OKD posoudil státní zástupce

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se dlouhodobě angažuje v kauze privatizace těžební společnosti OKD, se v souvislosti s nedávno prezentovanými výsledky sněmovní vyšetřovací komise chce obrátit na státní zastupitelství. Někdejší člen komise nesouhlasí s podáním trestních oznámení na aktéry sporné privatizace, jak je komise avizovala. Chce, aby zprávu i s odbornými stanovisky dostalo k přezkumu státní zastupitelství. Státním zástupcům se chystá předložit i analýzu, kterou připravuje.

Více souvisejících

Milan Urban ČSSD Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy