Arogance moci? Novoroční oběd Zemana, Babiše a jejich rodin bude, ačkoli platí 5. stupeň PES

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ČTK potvrdil, že se chystá počátkem ledna i s rodinou na novoroční oběd k prezidentovi Miloši Zemanovi do Lán. Návštěva je podle Babiše zcela v souladu s protiepidemickými opatřeními. Země je nyní kvůli šíření infekce koronaviru v nejpřísnějším stupni opatření, kdy je na veřejnosti povoleno setkání pouze dvou osob.

Serveru idnes.cz řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, že setkání je i nadále plánováno na 3. ledna. Podle Babiše půjde o návštěvu v domácnosti, nikoli na veřejném místě. "Je to jako návštěva v domácnosti, neboť lánský zámek je sídlem prezidenta republiky a pan prezident tam de facto bydlí. Taková návštěva je zcela v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními," napsal Babiš ČTK. Podobně se pro Deník N vyjádřil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Odkázal se na názor právního odboru ministerstva.

Už loni se tradičního setkání účastnily vedle manželek i děti obou politiků. Zemanova dcera Kateřina a Babišova dcera Vivien a syn Frederik.

Podle zástupců opozice je oběd v době restrikcí v rozporu s pravidly. "Obyčejný smrtelník málem nenavštíví ani vlastní matku, ale naši národní výtečníci jistě dostanou od ministra zdravotnictví výjimku," uvedl na twitteru senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

Obyčejný smrtelník málem nenavštíví ani vlastní matku, ale naši národní výtečníci jistě dostanou od ministra zdravotnictví výjimku.Ostatně již také určitě budou - jako pro stát nepostradatelní - všichni očkováni. Jo, je líp!https://t.co/yv9a4v32Jy

— Tomáš Czernin (@TomasCzernin) December 28, 2020

Podle epidemiologa a bývalého poradce ministra zdravotnictví Rastislava Maďara patří prezident i premiér ke zdravotně rizikovým skupinám, proto si jistě pohlídají, aby všichni byli čerstvě negativně testovaní. "Platí to i pro včera (v neděli) očkovaného předsedu vlády, protože den po aplikaci první dávky ještě s ochranou počítat nemůže," řekl ČTK.

Podle protiepidemického systému PES platí pro Česko nejpřísnější pátý stupeň opatření. "Setkat se mají maximálně dvě osoby, které spolu nevytváří homogenní skupinu, kterou jsou nebližší rodina nebo nejbližší kolegové. Rodinní příslušníci premiéra s prezidentem homogenní skupinou pravděpodobně nejsou, bylo by lepší protiepidemické omezení respektovat a setkat se jen ve dvou," dodal Maďar.

Upozornil také na symbolickou roli, kdy by ústavní činitelé měli být vzorem. "Setkání s rodinami není za stávající epidemiologické situace podle mého názoru úplně vhodné gesto směrem k obyvatelům země, mnoho lidí se se svou rodinou už dlouho nevidělo a nějakou dobu své blízké ještě neuvidí. I proto, že neměli možnost dostat se na testy," dodal.

Na pátý stupeň systému PES země přešla po vánočních svátcích v neděli 27. prosince a podle vlády v něm zůstane minimálně do 10. ledna. Opatření zahrnují mimo jiné zákaz nočního vycházení od 21:00, uzavření většiny obchodů a služeb, setkávání lidí mimo vlastní domácnost je omezeno na dvě osoby.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Miloš Zeman Tomáš Czernin prezident čr Zámek Lány Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Rastislav Maďar

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy