Babiš jednal se saským premiérem. Pracuje se na tom, aby koronavirus neuzavřel hranice

Zatím na úrovni úředníků se pracuje v rámci přeshraniční skupiny na tom, aby se v budoucnu nemusely zavírat státní hranice kvůli pandemii koronaviru, tak jako letos v dubnu. Dnes to uvedl premiér německé spolkové země Sasko Michael Kretschmer, který přijel do Liberce na jednání s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO).

Podle Kretschmera bylo na jaře uzavření hranic kvůli omezení šíření koronaviru nevyhnutelné. "V budoucnosti by to mělo být jinak. Pracuje se na tom úrovni úředníků několik posledních týdnů," uvedl. Předpokládá, že konkrétní výstupy by mohly vzniknout brzy. Například pro pendlery by mohly být neschopenky dvou či tříjazyčné, aby bylo zřejmé, jaký je důvod onemocnění.

Premiér @AndrejBabis jedná s @MPKretschmer v Liberci. Velkým tématem je i spolupráce v oblasti vědy a výzkumu. @TULiberec a @FraunhoferIWU podepsaly memorandum o lepším propojení základního výzkumu, aplikovaného výzkumu a průmyslu. pic.twitter.com/tmSLZkJ8qs

— Úřad vlády ČR (@strakovka) August 21, 2020

Babiš uvedl, že opatření proti šíření koronaviru v Německu jsou obdobná jako u nás. "Že to vlastně funguje tak, jak jsme o tom rozhodli včera (čtvrtek)," uvedl český premiér.

Podle Babiše jednali i od dalších tématech. Bez bližších podrobností uvedl spolupráci ohledně těžby lithia, boje proti rakovině nebo spolupráci ve vědě a výzkumu. Za účasti obou politiků byla dnes také podepsána smlouva o spolupráci mezi libereckou univerzitou a německým výzkumným Fraunhofer institutem.

Sasko sousedí s Libereckým, Ústeckým a Karlovarským krajem a má s Českem blízké vazby. Česko patří k největším obchodním partnerům čtyřmilionové německé spolkové země. "Pro nás je Sasko velice důležité teritorium. Tvoří 7,7 procenta celkového obchodního obratu mezi Českou republikou a Německem," dodal Babiš.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Michael Kretschmer (saský premiér) hranice Liberec Česká republika Německo Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy