Babiš opět kritizoval Hohlmeierovou, problematice prý nerozumí

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes opět kritizoval německou europoslankyni Moniku Hohlmeierovou, jež se zabývá jeho možným střetem zájmů. Dřív o ní prohlásil, že je pomatená. Dnes řekl, že Hohlmeierová problematice vůbec nerozumí a urazila české zemědělce. Své dřívější výroky o ní považuje za správné. Čím urazila české zemědělce konkrétně, neuvedl.

Mise předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Hohlmeierové v Česku dospěla k závěru, že ČR nemá jasná pravidla pro řešení situací, které by mohly být vnímány právě jako konflikt zájmů.

Premiér nazval české europoslance a členy mise Mikuláše Peksu a Tomáše Zdechovského vlastizrádci, Hohlmeierovou označil za pomatenou. Předseda Evropského parlamentu David Sassoli zvažuje, že se kvůli jeho výrokům obrátí na Česko. K reakci Sassoliho vyzvala Hohlmeierová dopisem.

Babiš dnes při návštěvě Karlštejna v reakci na poslední vývoj kauzy uvedl, že Sassoli dostane dopis od českých zemědělců, protože Hohlmeierová je podle něj urazila. "Ona té problematice vůbec nerozumí, a to jak jsem se o ní vyjádřil, je vlastně správný výrok," řekl premiér novinářům. Agrární komora už Sassolimu napsala a podle premiéra by bylo dobré, kdyby si dopis pečlivě přečetl. Rád si s ním také promluví na Evropské radě.

Komora na svém webu tvrdí, že Hohlmeierová nejedná nestranně, přiznává sympatie k některým nevládním organizacím a politickým hnutí. Agrární komora upozorňuje, že se europoslankyně nesetkala s jejími zástupci, ale se zástupci menšinové Asociace soukromého zemědělství.

"Na což má samozřejmě plné právo, pokud by se setkala i s dalšími organizacemi. Přičemž si z této schůzky odnesla nepravdivou informaci, že české zemědělství dělí na soukromé zemědělce, kteří jsou utlačováni druhou stranou spektra, tedy velkými holdingy a jejich akcionáři. Nic mezi tím nejspíš podle paní Hohlmeier neexistuje," uvádí komora. Podle komory jsou také v ČR více podporovaní malí zemědělci. Komoře předsedá Zdeněk Jandejsek, který do ní přišel z funkce ředitele firmy Rabbit Trhový Štěpánov. Koncern má obrat v miliardách korun.

"Evropská unie nesmí tolerovat takové urážky od šéfa evropské vlády na adresu členů instituce EU. Tento nepřípustný propad stylu politického vyjadřování žádá jasnou reakci," napsala Hohlmeierová v dopise se středečním datem rozeslaném novinářům.

Sassoliho požádala, aby Babišovy výroky probral s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Babišovi má podle ní šéf EP dát jasně najevo, že jeho reakce je "netolerovatelná".

There is “no clear mechanism” for checking on conflicts of interest in the Czech Republic, @EP_BudgControl Chair @MHohlmeier told @POLITICOEurope, noting that there is a “systemic problem." https://t.co/NfQTn67XzH

— Lili Bayer (@liliebayer) March 2, 2020

Loňská zpráva auditorů EK týkající se dotací ze strukturálních fondů EU konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, ač ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Možného premiérova střetu zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno. Babiš obvinění ze střetu zájmů opakovaně odmítá a označuje ho za politickou záležitost.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Monika Hohlmeierová David Sassoli (předseda EP) Agrární komora europoslanci EU (Evropská unie) Agrofert

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy