Benešová odmítá kritiku Bradáčové. Soudci v komisi pro výběr žalobců nejsou dle ministryně protiústavní

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) dnes odmítla tvrzení, že účast soudce ve výběrových komisích na místa vedoucích státních zástupců může být protiústavní. Takový názor má vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která to uvedla v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny. Složení výběrových komisí zavádí novela zákona o státním zastupitelství, kterou žalobci dlouhodobě kritizují.

"Už v minulosti rozhodoval Ústavní soud, že soudci by neměli působit v jakýchkoli tělesech, která nějakým způsobem zasahují do výkonné moci, kam spadá i státní zastupitelství. V tomto případě by soudce přitom spolupracoval na výběru představitelů exekutivy. Řeči o jejich nezávislosti v komisi považuji za zcela nepřiléhavé, protože soudci projeví svou nezávislost jedině v rozhodovacích procesech v rámci své působnosti. Dokonce se proto domnívám, že jejich účast v tomto tělese je protiústavní," uvedla mimo jiné Lenka Bradáčová.

Marie Benešová to ale odmítá. "Namítám, že ten zákon procházel legislativní radou vlády, která právě posuzovala ústavnost toho zákona a neshledala tam nic protiústavního," řekla ministryně novinářům. Podotkla, že jednání s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem dále pokračují. Dodala, že žalobcům nabízela jiné možnosti, například že místo soudce bude v komisi akademik.

Podle ministerstva spravedlnosti návrh novely zákona o státním zastupitelství stanovuje transparentní způsob výběru vedoucích státních zástupců, funkční období nejvyššího státního zástupce či zákonné důvody jeho odvolání.

Podobu ministerské novely ale kritizovali nejvyšší státní zástupce, Unie státních zástupců i některé opoziční strany či platforma Rekonstrukce státu. Vadí jim sedmileté, nikoliv desetileté funkční období nejvyššího státního zástupce či složení výběrových komisí na posty vedoucích státních zástupců. Vedoucí státní zástupce by podle novely vybírala pětičlenná komise, do níž by ministryně jmenovala tři členy.

"V podstatě páni státní zástupci chtějí setrvat na tom svém, že chtějí tři plus dva v komisi, to znamená, aby si vybírali oni své šéfy (...), s tím zase nemohu souhlasit já, protože, jak jistě víte, mě pak berou k odpovědnosti za trestní politiku státu, a jak asi budu vykonávat dozor nad tím, jak se trestní politika dělá, když nebudu mít vliv na jejich angažmá," řekla dnes Benešová.

Pochyby, zda je stávající podoba návrhu novely v souladu s ústavou a právním řádem, vyjádřila také část členů legislativní rady vlády, která ale zákon vládě doporučila ke schválení. Vládní protikorupční rada naopak schválení nedoporučila, protože podle ní posiluje zásahy exekutivy do fungování státního zastupitelství.

Žalobce Zeman v minulosti vyjádřil názor, že účelem novely je zřejmě především co nejrychlejší přeobsazení funkcí nejvyššího a obou vrchních státních zástupců. Benešová to opakovaně popřela. Zdůraznila, že chce především zabránit tomu, aby mohl být nejvyšší státní zástupce odvoláván bez udání důvodu.

Související

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.

Čeští vyšetřovatelé evidují 2800 válečných incidentů, uvedla Bradáčová

Čeští vyšetřovatelé válečných zločinů na Ukrajině evidují z otevřených zdrojů zhruba 2800 incidentů a přes 40.000 poškozených či zničených objektů. Mají také informace o vysídlování dětí z Ukrajiny do Ruska. Serveru Seznam Zprávy to řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Doplnila, že česká policie obvinila za rok od zahájení ruské invaze 57 lidí z nenávistných trestných činů vůči Ukrajincům.
Lenka Bradáčová, státní zástupce

Elektronické důkazy jsou u války nový fenomén, uvedla Bradáčová

Zcela novým fenoménem v monitorování válečného konfliktu jsou elektronické důkazy z Ukrajiny, ať už ve formě SMS a MMS zpráv či audiohovorů a videohovorů. Novinářům to dnes řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Poznatků je podle ní velké množství a česká policie je nyní především musí analyzovat. Zdůraznila, že jde teprve o prvotní šetření.

Více souvisejících

Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně) Marie Benešová justice Pavel Zeman Ministerstvo spravedlnosti státní zástupci Vrchní státní zastupitelství

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy