Česko poskytne Afghánistánu 75 milionů korun

Česká republika poskytne Afghánistánu humanitární pomoc 75 milionů korun. Na dnešním zasedání to schválila vláda, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo zahraničí. Peníze půjdou na zdravotní péči, na pomoc ženám a dětem a na podporu sousedních států v regionu.

Ministerstvo zahraničí na pomoc navrhlo přesunout 40 milionů korun, které vláda v červenci schválila na podporu afghánských obranných a bezpečnostních sil a udržitelného rozvoje země. I dalších pět milionů korun úřad poskytne ze svého rozpočtu, zbylých 30 milionů dá ministerstvo vnitra.

Peníze budou distribuovány ve spolupráci zejména s Evropskou unií a Organizací spojených národů.

Na programy Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) půjde 20 milionů korun. Jsou zaměřené na stabilizaci a podporu vnitřně vysídleného obyvatelstva v Afghánistánu i afghánských uprchlíků v Íránu, Pákistánu a zemích Střední Asie.

O pět milionů méně půjde na podporu programů Dětského fondu OSN v Afghánistánu (UNICEF), které jsou zaměřeny na ochranu žen a dětí před násilím a na odezvu na koronavirovou pandemii. Zbývajícími deseti miliony korun pak úřad navrhuje podpořit program Rozvojového fondu OSN (UNDP) na stabilizaci a podporu zdrojů obživy obyvatelstva v zemi.

"Aktuální politický a bezpečnostní vývoj v Afghánistánu zhoršuje humanitární situaci tamních obyvatel. Poskytování pomoci do Afghánistánu má dvě priority. Mírnit humanitární krizi a zabránit nelegální migraci," uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). "Děláme společně s našimi zahraničními partnery maximum pro to, aby pomoc nebyla zneužita a šla přímo potřebným lidem v Afghánistánu. Proto spolupracujeme s OSN," dodal.

Z příspěvku vnitra poputuje pět milionů korun na program primární zdravotní péče pro obyvatele Afghánistánu prostřednictvím Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC) z rozpočtu Stálého zdravotně humanitárního programu MEDEVAC pro letošní rok. Částkou 25 milionů korun Česko podpoří vznikající regionální iniciativu Evropské unie Team Europe pro Afghánistán a sousední státy.

Související

Více souvisejících

Afghanistán

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy