Cesta Nejedlého do Ruska nepředstavuje riziko, uvedl ministr Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) míní, že cesta poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého do Ruska nepředstavovala bezpečnostní riziko. Nejedlý se v Moskvě setkal s poradcem prezidenta Vladimira Putina Jurijem Ušakovem. Projednávala se témata v gesci administrativy prezidenta republiky, řekl dnes Petříček poslancům. Lidovci neprosadili, aby se Nejedlého návštěvou Moskvy zabývalo sněmovní plénum.

"Neřekl bych, že tato cesta představuje nějaké bezpečnostní riziko, jak se zde hovořilo," uvedl Petříček. Cesta byla podle něho plánovaná delší dobu v souvislosti se zrušením setkání Putina se Zemanem, které se mělo uskutečnit v květnu. Mluvilo se i o přípravě budoucího setkání obou prezidentů, řekl ministr.

České velvyslanectví v Moskvě obecně o přípravě Nejedlého cesty podle Petříčka vědělo, o konkrétním plánu a programu informováno podle něho nebylo. Nejedlý podle něho následně informoval o obsahu schůzky velvyslance Vítězslava Pivoňku. Obsah je i v zápisu, který ministerstvo zahraničí má, dodal Petříček.

Opět se vrátil k tomu, že Nejedlý má diplomatický pas. Podle ministra mu byl vydán v souladu s mezinárodními zvyklostmi, byť vykonává funkci prezidentova poradce externě. Okolnosti k odebrání diplomatického pasu podle Petříčka nenastaly.

Související

Pavel Blažek

Blažek se omluvil za setkání s Nejedlým. Pokud bylo plánované, bylo by to na odchod z vlády, upozornil Fiala

Pokud by se setkání Pavla Blažka s Martinem Nejedlým ukázalo jako plánované, bylo by to na odchod ministra spravedlnosti z vlády. Uvedl to dnes předseda vlády Petr Fiala (ODS). Blažek se v pondělí prostřednictvím vyjádření zaslaného novinářům omluvil. Pětihodinová schůzka proběhla minulou středu a šéf resortu spravedlnosti se hájil tím, že se musel schovat před bouřkou. 

Více souvisejících

Martin Nejedlý (jednatel Lukoilu a poradce Zemana) Tomáš Petříček KDU - ČSL ministerstvo zahraničí prezident čr Rusko

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy