Čeští umělci nesmí hrát v Číně, jejich koncert uspořádá ambasáda USA

Americké velvyslanectví v Praze příští týden uspořádá koncert orchestru PKF - Prague Philharmonia. Konat se bude v době, kdy Čína kvůli neshodám s vedením Prahy zamítla domluvená turné již čtyřem českým hudebním souborům, PKF je jedním z těchto těles. Koncert bude mít podle tiskové zprávy americké ambasády zvláštní symboliku.

Vystoupení se podle ambasády uskuteční 12. září v zahradách Petschkovy vily, která velvyslancům Spojených států slouží jako rezidence. PKF na koncertě se speciální symbolikou, jak uvádí tisková zpráva, pod taktovkou šéfdirigenta a hudebního ředitele PKF Emmanuela Villauma zahraje dvě díla Ludwiga van Beethovena, a to předehru Coriolan a Sedmou symfonii.

"Hudba mluví řečí, které rozumí všichni lidé dobré vůle. Musíme zajistit, aby se šířila svobodně a nezávisle, čímž přispěje k většímu porozumění mezi různými kulturami," uvedl ke koncertu americký velvyslanec v Praze Stephen King. Souvislost s Čínou americké velvyslanectví výslovně v tiskové zprávě neuvedlo.

"Hudba je o sdílení a toto je vzácná příležitost podělit se o ni v krásném prostředí prodchnutém historií a pohnutými lidskými osudy s těmi, kdo ji chtějí přijímat," uvedl Villaume. Dodal, že výběr skladeb není náhodný, protože Beethovenova hudba "se vždy toužila vymanit z věcí pozemských a přiblížit se vyšším principům".

Americká ambasáda koncert pořádá v době, kdy Čína zamítla kvůli neshodám s vedením hlavního města domluvená turné několika českým hudebním tělesům, která spojuje s Prahou. Prvním z nich byl právě orchestr PKF. Povolení následně nedostaly Pražákovo kvarteto, Symfonický orchestr Českého rozhlasu (Prague Radio Symphony Orchestra) a hudební soubor Guarneri Trio Prague.

Podle vedení PKF bylo důvodem pro odklad vystoupení v Číně prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s Pekingem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z něho chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu. Čínským úřadům také vadí postoj pražského magistrátu k Tchaj-wanu. Čína podmínila povolení k turné PKF - Prague Philharmonia kritikou postojů vedení Prahy, to však filharmonie odmítla.

Vstupenky na čtvrteční koncert se prodávat nebudou. Lidé si ho budou moct poslechnout v Českém rozhlase nebo ho zhlédnout na internetu, například na webu www.pkf.cz.

Související

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Spor kvůli kulturní výměně zapříčinila ČR, vzkazuje čínské velvyslanectví

Prvotní příčina sporu kvůli kulturní výměně mezi Čínou a Českem je na příslušné straně České republiky. Odpovědné osoby českých kulturních orgánů nezohlednily fakta a bez vyslechnutí druhé strany vznesly neopodstatněná obvinění vůči Číně. V dnešním tiskovém prohlášení to uvedl mluvčí čínské ambasády v ČR.

Více souvisejících

PKF - Prague Philharmonia Velvyslanectví: USA Stephen King (velvyslanec)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 39 minutami

před 39 minutami

před 41 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy