Čínské velvyslanectví odsoudilo návštěvu předsedy tchajwanského parlamentu v Česku

Čínské velvyslanectví v ČR silně odsoudilo návštěvu předsedy tchajwanského parlamentu Jou Si-kchuna v České republice. Senát a jednotliví politici podle ní podkopávají politický základ čínsko-českých vztahů a pošlapávají základní normy mezinárodních vztahů. V dnešním vyjádření to uvedl mluvčí ambasády.

Premiér Petr Fiala (ODS) reagoval po jednání kabinetu slovy, že Česko zastává politiku jedné Číny a má zájem o normální vztahy s Čínou. Je ale suverénní zemí a její politici se mohou setkávat, s kým chtějí, dodal.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na tiskové konferenci po vystoupení Joua v horní parlamentní komoře uvedl, že Parlament je suverénem, z čehož plyne, že návštěva není porušením politiky jedné Číny. "Je to přesně to, co by měla svobodná a suverénní země z Evropy dělat," konstatoval. Tchaj-wan je demokratický stát, jehož nezávislost Čína neuznává. Čínský komunistický režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Jou uvedl, že Čína bude protestovat vždy a všude bez ohledu na to, kam tchajwanští politici přicestují.

Fiala uvedl, že Česko nadále zastává politiku jedné Číny. "Máme zájem na normálních vztazích s Čínou, ale jsme suverénní země. Máme přátelské vztahy s Tchaj-wanem a je na rozhodnutí našich politiků, kteří reprezentují demokratickou ČR, s kým se budou setkávat a jak," dodal. Žádný další stát do toho Česku nemůže mluvit, doplnil.

Jou Si-kchun dnes vystoupil s projevem v Senátu. Programem v horní i dolní komoře Parlamentu zakončí večer svou třídenní návštěvu Česka. Doprovázeli ho na ní i další členové tchajwanské parlamentní delegace. Jou do České republiky přiletěl v pondělí ráno, na ruzyňském letišti ho přivítal Vystrčil. Právě na jeho pozvání předseda tchajwanského Legislativního dvora do Prahy přicestoval.

Senát a jednotliví politici podle ambasády povolují separatistické aktivity související s nezávislostí Tchaj-wanu, čímž porušují státní suverenitu a územní celistvost Číny či podkopávají základ vzájemných vztahů. "Čínská strana silně odsuzuje a je rozhodně proti takovému chování," uvedl mluvčí.

V pondělí měl Jou na programu ekonomická jednání, v úterý pak návštěvu Telče. Kromě setkání s Vystrčilem jednal i s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Jou v pondělí avizoval, že v Česku chce jednat o spolupráci obou zemí v ekonomice, kultuře, vědě nebo v oblasti technologií.

"Čínská strana naléhá na českou stranu, aby brala vážně důrazný postoj Číny, dodržovala svůj politický závazek vůči jedné Číně, ukončila vysílání chybných signálů silám usilujícím o 'nezávislost Tchaj-wanu', účinně odstranila příslušné nepříznivé dopady a podnikla praktické kroky k udržení stabilního rozvoje čínsko-českých vztahů," uvedla dnes ambasáda.

Čína má podle ní pevnou vůli bránit svoji národní suverenitu a územní celistvost a přijme "veškerá nezbytná opatření k rozhodnému potlačení jakýchkoliv pokusů o 'nezávislost Tchaj-wanu'."

Jou Si-kchuna pozval do Česka Vystrčil už během předloňské podzimní návštěvy Tchaj-wanu, kterou uskutečnil přes hrozby a protesty Číny a nesouhlas Hradu či představitelů tehdejší vlády Andreje Babiše (ANO). Dokončil tak záměr svého zesnulého předchůdce v čele horní komory Jaroslava Kubery (ODS), který oznámil plán navštívit Tchaj-wan v říjnu 2019.

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Čína

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy